Održano 13.Veče duhovne muzike

13.veče duhovne muzike,jpg
Oct 28 2019

Internacionalni  multireligijski  interkulturni centar „Zajedno“ Derventa  organizovao je,proteklog petka,  13. Veče duhovne muzike. Derventskoj publici su se  predstavili  derventski hor „Mozaik“,  „Azizija“  i „Adoro“ iz Orašja ,“Viteški  akordi“ iz Viteza  i pjevačka grupa KUDM „Bosiljak“ iz Dervente.

Fadil Pelesić, osnivač IMIC-a, je istakao da muzika kao univerzalno sredstvo sporazumijevanja  najbolje povezuje ljude. „Ovo je jedna od rijetkih manifestacija ovakve vrste u BiH i mi smo ponosni što je organizujemo po 13.put. Mi razvijamo i njegujemo  ono što je ovoj zemlji najpotrebnije,a to su razumijevanje,ljubav i tolerancija. Dakle, večerašnja manifestacija ima obavezu da povezuje ljude i evo okupili smo goste iz gotovo čitave BiH. Vrlo je važno to što mi u Derventi  pokazujemo da imamo razumijevanja  za sve vrste muzike , ovdje se sve pjesme dočekuju  i  ispraćaju jednakim  aplauzom, što znači  da mi predstavljamo  grad koji voli  sve ljude bez razlike  i to želimo da pokažemo i kroz ovu manifestaciju“, rekao je  Pelesić. On je posebno istakao da je malo horova poput derventskog „Mozaika“ koji izvodi sve pjesme i izrazio nadu da će tradicija održavanja ovakve večeri biti nastavljena i ubuduće.

Rukovodioci  gostujućih horova  su rekli da im je čast što su dio ovog koncerta  i što doprinose razvijanju  boljih odnosa među nacijama i vjerama.  Voditelj hora „Azizija“ iz Orašja Eldina Kukuljević  je izrazila zadovoljstvo što su u Derventi .“Prvi put nas je u Derventu doveo tadašnji predsjedavajući IMIC-a fra Marko Oršolić  i zaista smo bili oduševljeni. Ponosni smo na naše drage prijatelje Milicu i Fadila Pelesića  što uspješno organizuju ovu manifestaciju već  13 godina. To pokazuje da je ovo postalo tradicija. Ovakve večeri su divne za pamćenje i u svoj grad ćemo sigurno ponijeti  utiske o tome kako se nešto lijepo njeguje u Derventi“.

I hor „Viteški akordi“ je već četvrtu godinu učesnik  koncerta .“Ništa nam nije teško kada su prave vrijednosti  u pitanju,a to je druženje i  prijateljstvo  koji je i osnovica na kojoj se ovdje sve ovo i radi“, poručili su iz „Viteških akorda“.