Одржани „Весели дани српске дијаспоре Словеније“

Derventa- SKK Vihor specijalno priznanje iz Ljubaljane- Simic
Aug 27 2019

Традиционална међународна културно-умјетничка манифестација „Весели дани српске дијаспоре Словеније“ одржана је протеклог викенда у Љубљани, уз учешће различитих културно-умјетничких друштава, књижевника и пјесника из Словеније, Македоније, Хрватске, Њемачке, Србије, Републике Српске и БиХ. На 11.сусретима  учесници су представили богатство културног стваралаштва Срба и традицију обичаја из крајева из којих су дошли.

Српском књижевном клубу „Вихор“ из Дервенте додијељено је специјално признање са Златном плакетом у којем стоји:“ Српском књижевном клубу „Вихор“ Дервента за изузетне резултате  очувања српске књижевности те пружања несебичне помоћи око организације и сарадње из наведених области са свеукупним доприносом“. Предсједник СКК „Вихор“ Ненад Симић је присуствовао сусретима и представио књижевни клуб те  промовисао и своју књигу „Укоричене године“ коју је издао поводом 18 година новинарског рада.

Из Републике Српске наступило је и Културно-умјетничко друштво „Душко Трифуновић“ из Брода, које се представило кореографијом из Куманова ,чији наступ је изазвао одушевљење посјетилаца.
У програму су учествовали и пјесници Зорка Чордашевић из Њемачке, Миле Костић из Србије, Милан Дероњић из Добоја и Ана Митић Стошић из Србије.

На манифестацији је промовисана и пета збирка пјесама  Саше  Гајића, предсједника Савеза српске дијаспоре Словеније ,под називом „Кључ љубави“, а проглашена је и Мис културних друштава Балкана и ЕУ шеснаестогодишња Анђела Томић из Србије.

Сви учесници су у свечаном дефилеу прошли улицама Љубљане на одушевљење бројних туриста и грађана Љубљане.