Одржана прва годишња скупштина кластера „Пољокласт“

poljoklast-1-1140×445
Feb 23 2021

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић и стручни сарадник за послове пољопривреде  Весна Симић присуствовали су јуче у Броду првој  годишњој скупштини кластера  за развој ,повећање конкурентности у руралном сектору и пласман пољопривредних производа на добојској регији „Пољокласт“.  Без обзира на ванредне услове,које је изазвала пандемија корона вируса, кластер је у прошлој години успио да реализује низ планираних активности које су помогле да се промовишу производи домаћих пољопривредних  произвођача.

Предсједник скупштине „Пољокласта“ Вид Ракић је рекао  да је од оснивања 2019.године до данас реализовано низ предвиђених активности  и самим тим је направљена добра платформа за реализацију пројеката у наредном периоду.

Менаџер „Пољокласта“Јулијана Петровић је истакла да је кластер регистрован на ЕУ платформи .

„У наредном периоду планирамо успоставити сарадњу и са кластерима ван Републике Српске.Надамо се да ће наше  активности уз активности Министарства пољопривреде, шумарства и вододпривреде Републике Српске обезбиједити домаћим  пољопривредницима  извоз у земље Европске уније“, рекла је Петровићева.

Теренски консултант за подручје добојске регије Слађана Берић –Товирац је истакла да је оснивање задруга  једна од активности у наредном периоду .Образлажући потребу оснивања задруга Берић-Товирац је рекла на подручју добојске регије постоји велики број пољопривредних удружења  али да су ова удружења непрофитне и да  не могу сами да заокруже пословање те да задруге представљају напреднији ниво организовања произвођача и имају могућност да самостално организују процес производње  и пласман производа.

Поред представника Дервенте, скупштини су присуствовали и представници пољопривредних удружења из Брода, Добоја, Станара,Модриче, Пелагићева и Доњих Жабара, представници јединице за координацију пољопривредних пројеката  при Министарству  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и представници ресора за пружање стручних услуга из Добоја.

На скупштини су усвојени извјештај о раду и спроведеним активностима и финансијски извјештај.