Одржана конститутивна сједница новог сазива Скупштине општине

konstitutivna skupština
Jan 13 2021

На првој сједници Скупштине општине, одржаној 12.01,након усвајања одлуке о престанку мандата одборника Скупштине општине  Дервента у сазиву 2016.-2020.године и усвајања одлуке о проглашењу мандата одборника у сазиву 2020.-2024.године, начелник општине и одборници новог сазива су положили заклетву. Након полагања заклетве формирана је Комисија за избор и именовања  у саставу :Славко Томаш ,предсједник (СНСД), Перо Ђурић, замјеник предсједника (СДС), Бојан Радановић, члан(СП), Синиша Јефтић , члан (СНСД), и Сања Димитрић ,члан (ПДП).

Клубови одборника СДС, ПДП,ДНС,СПС, ХС БиХ са независним кандидатима Мирком Земуновићем  и Славком Бојанићем, који су напустили СП и Уједињену Српску, формирали су већину у Скупштини.

Након вишечасовне паузе Скупштина је наставила рад и разријешила досадашњег предсједника СО Маријана Кљајића ,а Комисија за избор и именовања саопштила да су кандидати за нову функцију предсједника Скупштине Мирко Земуновић,испред СДС и  Маријан Кљајић испред ХДЗ БиХ. Након тајног гласања подршку  15 одборника за предсједника Скупштине општине добио је Мирко Земуновић. Кандидати за потпредсједника СО били су Маринко Николаш  (ХС БиХ) као кандидат ДНС-а  и Бојан Земуновић  из СП. Тајним гласањем је са 15 гласова  за потпредсједника изабран Маринко Николаш.

Новоизабрани  предсједник СО  Земуновић  је ,у изјави за медије након избора , рекао да је иступио из СП –а  због несугласица са страначким колегама и да ће даље дјеловати као независни кандидат.

„Захваљујем се свима који су гласали за мене,а ја ћу се потрудити да сви заједно радимо за добробит Дервенте. Радићемо конструктивно,покушаћемо остварити још бољу сарадњу  са начелником општине и ако поправимо резултате општине, која је веома успјешна и сада, ја ћу бити задовољан. Надаље ћу да дјелујем као независни кандидат  иако је било гласина да прелазим у СДС и да ћу да будем активан у некој новој странци,али то није истина. Било је гласина и да су „прелетачи“  па и ја узели новац,али то одговорно негирам“, рекао је Земуновић.

Приједлог начелника општине да се на функцију замјеника начелника именује Синиша Јефтић није добио подршку већине одборника,14 одборника је била „за“, 13 „против“ и 2 „уздржана“.

Начелник општине Милорад Симић је , такође у изјави за медије, рекао да неке одлуке на сједници нису усаглашене.

„Жао ми је што немамо скупштинску већину ,а говоримо о разлици у једном човјеку .Било је и горих времена  у смислу конститутивности и љубави према граду,2004.године. Можда ће се ово показати и добро. Ја сам овдје начелник док ми не досади, а неће ми досадити , ја волим Дервенту, она ме је одржала. Прије четири године је мој противкандидат имао далеко више гласова у дијаспори и нико о томе не прича. Мог замјеника нису изабрали, али ће мој досадашњи замјеник остати као мој савјетник .Дервента ово није заслужила,она је чудо за Републику Српску и честитам ја мојој драгој Дервенти, мојим драгим људима ,мојим суграђанима на ,уколико сутра, статусу града.                             Драги моји  Дервенћани ,биће ово добро.Није се ово поредало најбоље  али најбоље је онако како јесте и из тога треба нешто извући за будућност .Ево ове тужне Дервенте која је толико проблема имала које сам наслиједио прије 16 година и видио колико је то сиво,колико је то тужно,колико је корумпирано и продато .Плацеви су узети и данас се они продају по три,четири ,пет марака то је страшно.Ја сам то спријечио.Направили смо да у буџет Дервенте , не украдемо од људи него реално формирамо цијену али је сада наишао некакав круг људи који  сматрају да треба смањити цијену градског грађевинског земљишта , смањити цијену  ренте,продати станове за младе брачне парове  и да  Дервента дигне кредит али ја то нећу никада урадити јер би то било на штету будућности наше дјеце“, рекао је начелник Симић и поручио да је било и горих времена те да ће „Дервента мислити својом главом“

Одборници су једногласно разријешили дужности досадашње начелнике одјељења у Општој управи. Није подржан приједлог начелника Симића да исти кадрови буду именовани за вршиоце дужности начелника одјељења. Подршку одборника добио је само Славен Пашалић, начелник Одјељења  за привреду и друштвене дјелатности  док осталих пет начелника одјељења није добило већину потребних гласова.

Досадашњи секретар Скупштине општине Сања Малешевић је именована за вршиоца дужности секретара Скупштине. Донесена је одлука о расписивању конкурса за ову позицију и именована  Комисија за спровођење јавног конкурса за секретара .

Именована је Комисија за примопредају дужности између  предсједника Скупштине општине и Комисија за примопредају дужности између руководећих службеника Општинске управе након престанка мандата.

Именовани су и предсједници, замјеници предсједника и чланови сталних радних тијела Скупштине општине   и то комисија за статут  и прописе, за буџет и финансије,за награде и признања, за вјерска питања, за мјесне заједнице и одбори за праћење примјене Кодекса понашања, за равноправност полова,за заштиту људских права ,за друштвени надзор и представке, за регионалну и међународну сарадњу, за питања омладине и младих, за здравље, за спорт, за културу и одбор за развој пољопривреде и села.

На крају засједања парламента предсједник Земуновић је саопштио  да Клуб одборника СНСД чине Славко Томаш, Синиша Јефтић, Давор Симић, Маја Пјерановић, Миленко Пуљановић,Игор Новић, Слободанка Миљевић и Дарко Бећаревић. Предсједник клуба је Томаш ,а замјеник је Пјерановић. Клуб одборника СДС чине Перо Ђурић, Витомир Пиваш,Бранко Катанић, Милорад Новаковић,Божидар Савовић ,Жељко Наградић. Предсједник клуба је Ђурић, замјеник је Пиваш. Клуб одборника ПДП чине Мирко Петрић, Сања Димитрић и Душко Вујичић . Предсједник је Петрић, замјеник је Вујичић. Клуб одборника ДНС-СПС-ХС чине Дејан Пјерановић ,Никола Нединић, Драго Симић и Маринко Николаш. Предсједник клуба је  Пјерановић, замјеник Нединић.