Одржана друга сједница Скупштине општине

IMG_1619
Feb 22 2021

Послије обимне расправе у вези дневног реда друге сједнице Скупштине општине , усвојен је дневни ред од седам тачака.

Предсједник Клуба  СНСД Славко Томаш је испред Комисије за избор и  именовања предложио да се дневни реди допуни  са четири тачке и то рјешењем о разрјешењу и именовању  комисије за избор по јавном конкурсу у ЈУ Геронтолошки центар  и рјешењем о разрјешењу и именовању  комисије за избор по јавном конкурсу у ЈУ „Туристичка организација општине Дервента“,са  образложењем да је конкурсним комисијама истекао мандат , а с обзиром да се на дневном реду налазе тачке везане за расписивање јавног конкурса за избор и именовање директора  ове двије установе, потребно је именовати нове комисије. Приједлог за допуну дневно реда није усвојен.

Одборници су се већином гласова изјаснили да са дневног реда, на приједлог Клуба ДНС-СПС-ХС,буду скинути приједлози одлука о расписивању конкурса за избор и именовање директора  Геронтолошког центра  и Туристичке организације.

На приједлог начелника општине Милорада Симића са дневног реда је повучен приједлог одлуке о делегирању одборника Скупштине општине Дервента ,који ће у својству службеног лица присуствовати закључењу брака.Приједлог је скинут са циљем да се додатно усагласе приједлози и распоред одборника који би присуствовали закључењу брака.

Актуелни час су обиљежили наводи неколико одборника о понудама за прелазак из једног у други политички табор.

Одборници су усвојили приједлог одлуке о приступању изради Стратегије безбједности саобраћаја општине за период 2021.до 2031.године. Усвојен је и приједлог одлуке о усклађивању аката ЈПУ „Трол“ Дервента .                                                                                                                                                       Одборник ПДП Сања Димитрић је поставила питање ко може утицати на продужење радног времена у вртићу , да ли је то општина као оснивач ове установе. Она је истакла да је  већина мајки запослена у индустрији или трговини гдје је радно вријеме у смјенама па рад вртића у једној смјени  не може да задовољи потребе мајки односно родитеља. Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић је појаснио да општина као оснивач одређује радно вријеме установе али  на иницијативу родитеља или Савјета родитеља који је основан  у вртићу.

Коментаришући сједницу начелник Симић је у изјави за медије рекао да је сједница протекла коректно иако се много времена потрошило на измјене дневног реда који је био усаглашен на сједници Колегијума.

„Изнесене су лажи да је неко некога  од одборника  прозивао и слично. Познато је да је СНСД на протеклим изборима ,са својим политичким партнерима,  имао потписан споразум са 12 партија за подршку начелнику. Такође, познато је да су тадашње опозиционе партије на изборима произвеле девет одборничких мандата,а данас је омјер снага 15 у корист тадашње опозиције, а садашње позиције. И стога ја не могу куповати своје,али могу питати зашто је неко прешао на другу страну .Дервента не смије бити препуштена интересној неформалној групи“, рекао је начелник Симић истакавши да дервентску политику води пет људи и то не у Скупштини већ да се она припрема у кулоарима,а да су у Скупштини истурени млади кадрови. „Морамо да радимо за тековине Дервенте ,а не за престиж јер би нам се то ,у супротном, могло обити о главу“, истакао је начелник.

Додао је да би волио да се на сједници више говорило о историјском тренутку  за Дервенту, о добијању статуса града.“Желио сам да честитам Дервенти, њеним грађанима  и привредницима на овом историјском моменту. Питам се зашто нисмо могли да то заједно прославимо и зашто предсједник Скупштине ,иако је позван да ми се придружи током прославе, није стао раме уз раме са мном“, рекао је начелник.

Предсједник Скупштине општине Мирко Земуновић  упознао је одборнике да је формиран Клуб одборника СП,те да је Славко Бојанић ,као независни кандидат приступио Клубу СДС,а он Клубу одборника ДНС-СПС-ХС.

У изјави за медије Земуновић је рекао да је скупштинско засједање протекло  у веома доброј атмосфери. „Посебно бих истакао актуелни час који је био чак бољи од очекиваног. Са дневног реда су повучене одређене тачке али  је усвојена једна од најважнијих тачака ,а то је Одлука о изради Стратегије безбједности саобраћаја за период од 2021.до 2031.године“, рекао је Земуновић  те нагласио да ће ускоро бити одржан састанак представника парламентарних странка  и начелника са циљем постизања  договора о  даљем  функционисању органа Општине Дервента.

„С обзиром да је начелник предлагач тог састанка ,ја смо могу да кажем да сам увијек за компромисе  и да вјерујем да ћемо постићи договор ,првенствено о именовању начелника одјељења у општинској управи. Надам се да ће начелник имати приједлог за позицију замјеника начелника те да ћемо постићи договор по том питању али и по питању директора јавних установа“, рекао је Земуновић  и коментаришући свечаност поводом добијања статуса града  рекао да сматра да је требао да буде дио те свечаности.

Одборници су за члана Управног одбора ЈУ „Центар за социјални рад“ Дервента  именовали Матић Радмилу,а донијели су одлуку о разрјешењу  Наде Новић  са дужности члана Општинске изборне комисије  прије истека мандата на који је именована, на лични захтјев.