Одржана 37.сједница Скупштине општине

IMG_6997
Jun 26 2020

Пред одборницима  се на 37. сједници  Скупштине општине Дервента нашао обиман дневни ред са 47 тачака.

Начелник општине Милорад Симић је изразио задовољство што су озбиљне теме, које су се нашле на дневном реду, добиле  једногласну или подршку већине одборника. Мада је било приче да ће рад парламента бити проткан изборном причом, начелник је изразио задовољство да је засједање било конструктивно.“Данас нису биле  тешке тачке али јесу озбиљне .Озбиљна је прича  како смо  прошли у протекла три мјесеца од почетка пандемије .Информација је била јако коректна  и епидемиолог и директор Дома здравља  и ми ,који смо се оперативно кроз штаб бавили тиме, констатовали смо да смо ту пошаст држали под контролом  и да опасност није прошла. И даље ваља бити мобилан и пратити ситуацију“, рекао  је начелник Симић те нагласио да је подршку добио и извјештај о извршењу буџета у прва три мјесеца текуће године .

„Била је добра тема извјештај буџета за  три мјесеца. Добро је, али није добро  за четврти и пети мјесец јер су кренули проблеми и буџет  се слабије пунио. Ваљано пратимо финансијске токове и хоћу да вјерујем да ће и ова буџетска година проћи ваљано. Комплетан капитални буџет од око два милиона ће се реализовати  ове године и то је добра ствар. Имамо 1,9 милиона суфицита од прошле године ,а помоћ је стигла и са виших нивоа. Ми имамо у довољној количини резерве да ја засигурно могу рећи да ће финансијска година проћи ваљано“,рекао је начелник.

Подршку свих одборника добила је информација о предузетим мјерама Општинског штаба за ванредне ситуације у циљу превенције ширења вируса корона.Начелник општинског штаба Драгољуб Кукић је истакао да  штаб будно пратио ситуацију и да се водио закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације те да су одговорно испуњени сви задаци. „Истакао бих да је посао одрађен солидно. Све службе су биле укључене у провођење мјера. Служба за хигијенско-епидемиолошку заштиту  Дома здравља, општинска инспекција и комунална полиција урадили су значајан дио посла .Кроз општински карантин на Плехану  прошло је 106 особа и већина их је задовољна третманом који су имали. Свакако, радује чињеница да нико од корисника није био заражен“,истакао је Кукић.

И директор Дома здравља Мирко Шаран сматра да је Општински штаб добро координирао активности  и настојао да ситуацију држи под контролом. Он је одборнике упознао са реорганизацијом рада ове установе у ванредним околностима. „Дом здравља је реорганизовао свој рад  како би били на услузи грађанима и ниједна служба није трпјела. Хигијенско-епидемиолошку службу смо додатно ојачали ,а опслуживали смо  и карантин на граничном прелазу у Броду те општински карантин“,рекао је Шаран и нагласио да опасност од корона вируса још увијек  није прошла тако да је поштивање  мјера и даље обавезно.

Одборницима се обратила епидемиолог  Милена Бјеговић  Ђујић која је констатовала да се свијет први пут суочио са новим вирусом.“Све што је у Републици Српској урађено  како би се спријечило његово ширење , имало је за резултат мањи број обољелих и умрлих у односу на друге земље.У Дервенти смо имали прилику да се припремимо  јер смо дуго имали само једног зараженог. И када је вирус корона потврђен код корисника Дома за старија лица „Златни луг“дјеловали смо у складу  са инструкцијама надлежних  и већина корисника је имала блажу клиничку слику. Постојање вируса се не може негирати  нити се може са сигурношћу рећи како ће се вирус манифестовати  на појединцу“,истакла је Бјеговић Ђујић.

Шеф клуба одборника СДС Бранко Катанић је подсјетио да су одборници опозиције тражили да се о овој информацији расправља и на првој ванредној сједници ,док је шеф Клуба  одборника Славко Томаш истакао да су све мјере доношене правовремено у складу са закључцима Републичког штаба те да је циљ био да се заштити становништво  и умање посљедице пандемије. Одборник Славиша  Ђураш  је рекао да су Општински штаб и Дом здравља добро радили,с обзиром на чињеницу да су се први пут сусрели са корона вирусом, не само ми него и цијели свијет.

Подршку одборника добили су и извјештаји о пословању јавних установа у протеклој години  вртића „Трол“,Центра за социјални рад,библиотеке „Бранко Радичевић“,Спортског центра ,Центра за културу,Туристичке организације Дервента, Геронтолошког центра  и Дервентског листа и Радио Дервенте.Бранко Катанић је, у расправи о раду Дома здравља, поставио питање функционисања специјалистичких служби док је одборник Ђураш констатовао да су специјализације проблем од када је укинута болница те да млади љекари не остају овдје јер немају шансу за напредовање.

Одборник ПДП  Сања  Димитрић је поставила питање планиране едукације и приближавања хранитељства грађанима ,с обзиром да у Дервенти  постоји само једна хранитељска породица,а 12-оро дјеце се налази у Дому за незбринуту дјецу У Бањалуци. Директор Центра за социјални рад Маја Поповић је рекла да је промоција  хранитељства  један од приоритета у наредном периоду.

Димитрићева је изнијела и примједбе на извјештавање Дервентског листа ,а  в.д.директора овог предузећа Чедо Вујичић је рекао да је Дервентски  лист један од четири локална листа у Републици Српској који седмично излази из штампе и да је и даље веома читан међу грађанима Дервенте.

Усвојене су и информације о упису ученика и стручној заступљености  наставног кадра у школској 2019/20.години, са освртом на план уписа ученика у прве разреде двије средње школе.Одборник радован Пазуревић је истакао да је већ годинама актуелан проблем са уписном политиком те да се истој не посвећује потребна пажња иако се од ове године почело на републичком нивоу радити на томе али не у правцу школовања кадрова потребних привреди него модификованих .

Усвојени су и извјештаји о извршењу буџета за ову годину у којем се наводи да су укпна буџетска средства реализована у обиму од 22,9 одсто од планираних. Једногласно је усвојен и извјештај о раду Скупштине општине и о раду њених сталних радних тијела у протеклој години, о пословању привреде  те  извјештаји  о реализацији програма санације и одржавања локалних путних праваца у прошлој години,о намјенском утрошку средстава посебних водних накнада у 2019.години, о годишњем  утрошку намјенских средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената.

Прихваћене су и информације о запошљавању на подручју општине, структури  назапослених лица и потребним кадровима за развој општине, о стипендирању студената и ученика у школској 2019/20.години,о стању у области културе и мјере за превазилажење стања те информација о правима бораца ,ратних војних инвалида и породица погинулих бораца у протеклом рату.

На сједници је усвојено и више одлука о продаји неизграђеног градског грађевинског земљишта. Именована  су три нова члана Управног одбора у Геронтолошком центру и то Радишковић Биљана, Ћорић Славен и Живковић Милијан. За новог предсједника Комисије за избор и именовање Скупштине општине изабран је Славко Томаш, за члана Савјета за спорт  изабран је Тихомир Томинчић,а у Савјет за израду регулационог плана „Комунално –сервисни центар „ именовани су Славко Томаш, Тања Ћорковић Ножица и Споменка Живанић.

Сједница је одржана у великој сали Центра за културу уз поштовање свих мјера заштите.