Одржана 36. сједница Скупштине општине

IMG_5469
Mar 02 2020

Одборници Скупштине општине су на 36. скупштинском  засједању  усвојили све предложене тачке дневног реда.

Послије актуелног часа ,одборници су усвојили одлуку о просјечној коначној грађевинској цијени   метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора на подручју општине у 2019. години. Начелник Одјељења за стамбено комуналне послове Јефимија Шербић  је појаснила да се ради о цијени која се утврђује сваке године на локалном нивоу и служи као основица за израчунавање висине ренте. Просјечна коначна цијена метра квадратног утврђује се у износу од 830,66 КМ.

Усвојен је и приједлог плана коришћења средстава за техничко опремање ,изградњу објеката и чување ватрогасне опреме које користи Територијална ватрогасна јединица у току 2020.године. Предложеним планом распоређују се средства у износу од 520 хиљада марака,која чине пренесена средства из ранијих година у износу од 400 хиљада марака и 120 хиљада марака је план остварења прихода по основу чл.85  Закона о заштити од пожара у току 2020.године .

Усвојен је и Локални акциони план за превенцију и сузбијање насиља у породици за 2020.годину на подручју општине као и неколико одлука о продаји ,куповини или замјени непокретности на подручју општине те одлука о продаји неизграђеног  грађевинског земљишта  у својини општине у обухвату Регулационог плана „Центар исток-Центар запад-Блок запад“.Дата је сагласност за изградњу објекта за више намјена у Доњој Лупљаници ,а средства за градњу ће бити обезбијеђена из буџета општине.

Највише расправе изазвале су информације о стању јавног реда и мира, безбједности грађана и имовине и области  безбједности  саобраћаја  на подручју општине у прошлој години и о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра  у школској 2019/20.години у основним школама на подручју општине.

Замјеник начелника Синиша Јефтић је рекао  да је пожељно присуство полицајаца  поред школа те нагласио да локална  управа настоји да простор поред образовних установа уреди како би он био безбједан за све док је начелник Одјељења за стамбено комуналне послове Јефимија  Шербић  упитала да ли постоји могућност да се полиција ангажује поред школа ,бар у току смјене ученика те упознала одборнике да је уређењем простора око школе „Никола Тесла“ и постављањем „лежећег полицајца“ ,знакова забране паркирања и заустављања знатно повећана  безбједност ученика.

Одборник Славко Томаш (СНСД) је констатовао да дјеловање полиције у локалној заједници треба да буде јаче те поставио питање шта полиција ради да би се смањио број прекршаја и да ли се размишља о увођењу видео надзора у граду. Одборница Сања Димитрић (ПДП) је поставила питање регулисања саобраћаја у Омладинској улици  гдје је изграђен нови парк па самим тим повећана фреквенција пјешака и возила,док је одборника Зорана Милојевића(НДП) интересовало  шта се предузима у вези паркирања возила испред Уникредит банке  и испред продавнице „Голди“ ,у улици Милована Бјелошевића Белог. Одборник  Перо Ђурић (СДС)је поставио питање изградње тротоара у улици 16.крајишке бригаде док је на угрожену безбједност радника Центра за социјални рад,који  често раде са корисницима који су у алкохолисаном стању и под утицајем лијекова, указао одборник  Игор Новић (СНСД) те истакао потребу обезбјеђења објекта.Одборник Миодраг Тешендић (Уједињена Српска) указао је потребу постављања пјешачког прелаза и лежећег полицајца у улици Српске војске при скретању у улицу Николе Пашића. Командир  Полицијске станице Бранко Грабовац који  је присуствовао сједници,рекао је да је евидентирао сва питања те да ће иста бити достављена у писаној форми.

Расправу је изазвала и информација о броју уписаних ученика у основним школама на подручју општине и заступљености наставног кадра у текућој години. Након опширне расправе, информација је прихваћена. Одборник Владо Ковачевић  (СДС)је  изнио незадовољство бројем ђака и материјалном опремљеношћу школа на што је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић  указао да је тема информација  о броју уписаних ученика и заступљености наставног кадра, а не материјална опремљеност школа. На ту чињеницу је указао и замјеник начелника Јефтић  истичући да ће то бити једна од тема на скупштинском засједању у септембру.Шеф клуба одборника СНСД Денис Пијетловић је  истакао да је из информација  видљиво да је повећан број ученика. Директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић је такође поновио да је видљив  повећан број ђака у овој школи у посљедње три године али је и констатовао да директори школа не могу да утичу на упис ученика.

Подршку одборника добио је и приједлог одлуке о расписивању и одржавању избора за чланове Савјета МЗ Бијело Брдо, извјештај о раду Одбора за жалбе општине у 2019.години, информација о стању у области снабдијевања електричном енергијом и информација о раду Правобранилаштва Републике Српске –сједиште замјеника у Добоју за протеклу годину. Милена Васић је именована за члана Управног одбора ЈЗУ Дом здравља Дервента.