Одржан састанак удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата

sastanak boračkih udruženja 005
Apr 16 2021

На иницијативу Одсјека за борачко инвалидску заштиту, одржан је састанак представника осам удружења проистеклих из Одбрамбено отаџбинског и Другог свјетског рата. Разговарало се о неколико тема важних за припаднике категорија које удружења окупљају, али и о функционисању самих удружења.

Иако је демонстриран висок степен усаглашености и јединства, ипак су поједине теме, као што је јавни позив за додјелу новчане помоћу социјално угроженим борцима од прве до пете категорије, различито тумачене. Констатовано је да је позитивно то што се овакав јавни позив појавио, али различита мишљења су кад је ријеч о условима које борци треба да испуне да би добили ову помоћ.

Заједничка оцјена за средства која су буџетом Града опредијељена за функционисање удружења је да су мала и недовољна за реализацију планова и задовољавање потреба чланства. Међутим, сва удружења ће своје дјеловање прилагодити износу који им буде додијељен.

Иницијатива да се споменици који су, из различитих разлога, морали да буду уклоњени са парцела на којима су изграђени, оцијењена је као изнуђена, али једино реална. Констатовано је да је најважније да се те спомен плоче склоне и поставе на мјесто одакле више неће бити премијештане.

Осим на споменицима, успомене на погинуле борце, али и ток Одбрамбено отаџбинског рата у Дервенти требало би да чува и Спомен соба, за коју је јединствена оцјена да је неопходна и да је крајње вријеме да буде изграђена. Због тога је изражена подршка иницијативи Градске борачке организације која је предложила да средства за те намјене буду предвиђена у градском буџету.