Oдржан састанак о реализацији пилот пројекта аутономне гасификације у Дервенти

rafinerija sastanak
Apr 07 2021

„Стручна и техничка школа , Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и Спортски центар Дервента могле би да буду прве установе које ће са садашњих енергената прећи на гас“, изјавио је ово градоначелник Милорад Симић послије састанка одржаног прошле седмице у Дервенти ,са представницима Рафинерије нафте у Броду и „Оптима групе“ на којем је разговарано о реализацији пилот пројекта аутономне гасификације објеката у градовима  Дервента и Добој.

„С обзиром на успјешно привредно окружење Дервента има шансу да буде дио пројекта којим би се омогућила испорука ове врсте природног гаса у одређене установе. На овај начин би била омогућена уштеда и била побољшана еколошка ситуација током грејне сезоне“,истакао је градоначелник Симић.

Симић је подсјетио да је до сада  одржан низ састанка о овој теми  са представницима бродске рафинерије.

Генерални директор „Рафинерије нафте Брод“ Анатолиј Караљус  је на састанку информисао присутне о полагању гасовода  испод ријеке Саве , укратко их упознао са производњом компримованог гаса ,начинима транспорта до потрошача, постројењима и одржавањем станице за дистрибуцију гаса које осигуравају аутономну гасификацију крајњих потрошача.

Предложено је да се формирају двије радне групе ,правна и техничка .Правна група ће имати задатак да направи правни оквир за реализацију пројекта док би техничка била састављена од стручњака из области енергетике и машинских инжињера и она би требала да направи избор потенцијалних објеката, њихову техничку ревизију т,  избор потребне опреме и економски обрачун. Групе би требале да почну са радом  и већ у наредне двије седмице одреде приоритетне објекте и обраде добијене техничке и економске податке те разраде начине добијања дозвола и лиценци за све фазе пројекта.

Резултати свих ових анализа требали би да буду један од основа за елаборат у којем ће се наћи сви параметри када је ријеч о овом пројекту.

„Мој приједлог је да се уради анализа за четири установе и то Стручну и техничку школу,Средњошколски центар „Михајло Пупин“, Основну школу „19.април“ и Спортски центар  и да се утврди колико би све то коштало , колико се тренутно издваја у овим установама за енергенте ,колико би се средстава утрошило да се као енергент користи гас и колико би коштала сама адаптација тренутних постројења за ову врсту енергента“, рекао је Симић те нагласио да би тај елаборат био упућен на разматрање и  Влади Републике Српске и надлежном министарству

„Пилот пројекат опскрбљивања ових јавних установа гасом требало би да буде иницијална каписла да се гасификација у Дервенти почне проводити у сегментима ,на остатак градских насеља. Уколико се овај пројекат покаже као успјешан ,Дервента би у будућности лако могла  да се прикључи на гасовод са већ готовим капацитетима“,истакао је градоначелник Симић.

Закључак учесника састанка је да је пројекат озбиљан и занимљив са економске и еколошке тачке гледишта , да се отварају перспективе за развој аутономне гасне инфраструктуре  у градовима и под условом да се гасоводна  мрежа доведе у регион , биће осигурана спремност објеката за повезивање на гасоводну мрежу РС , без додатних улагања.