Одржан једнодневни семинар за васпитаче у предшколским установама

TROL EDUKACIJA
Nov 11 2019

Јавна предшколска установа „Трол“  била је организатор првог једнодневног семинара за стручно усавршавање васпитача предшколских установа,одржаног протекле суботе. Семинар је отворио начелник општине Милорад Симић.

Гордана Симић, директор ЈПУ „Трол“,је истакла да је ова установа по први пут домаћин овакве едукације -семинара.“У сарадњи са локалном заједницом организовали смо прву едукацију за васпитаче. Драго ми је да данас можемо угостити педесетак васпитача регије и шире. Осим вртића у регији придружили су нам се и вртићи из Приједора и Градишке са својим руководствима. Желим да се захвалим свима који су учествовали у организацији  јер  она изискује додатну организацију свега што радимо по додатном програму. Семинар је посвећен развоју просјечног дјетета  али је акценат стављен и на посматрање и процјену дјеце која имају одређене потешкоће у учењу и раду“, рекла је Симићева.

Семинар је осмишљен као стручно усавршавање васпитача запослених у овој установи  и сусједних предшколских установа  чији је основни циљ даљи развој вјештина , знања и ставова у складу са захтјевима примјене програма предшколског васпитања и образовања Републике Српске. Акценат је стављен на развој професионалних  овлашћења васпитача вазаних за планирање и анализу васпитно-образовних процеса  у васпитним групама односно планирање васпитно-образовног процеса на основу  уоченог развојног нивоа дјетета. Семинар су водили просвјетни инспектор Стака Николић  и проф.др  Тамара Прибишев Белеслин са Филозофског факултета у Бањој Луци. Предавачи су нагласили да су се посебно базирали на васпитно-образовни рад н истичући  да се одређена понашања, вјештине и промјене код дјеце требају да запазе  и да се на основу тих запажања  планира васпитно-образовни процес. Свакако,истичући да је обавеза сваког васпитача да прати развој  дјетета од његовог доласка у вртић до поласка у школу. Они сматрају да се предшколство  у  Српској приближава стандардима ЕУ али је  проблем што је и даље низак проценат дјеце обухваћен предшколским образовањем , што треба системски рјешавати.

Ово је била прва од три едукације које ће у наредна два мјесеца бити одржане ,с тим да ће преостале двије бити едукација за родитеље и комбинована едукација за васпитаче и родитеље.