Одржан Фестивал етно пјесме

IMG_0887
Aug 27 2019

Српско културно-умјетничко друштво Дервента организовало је други Фестивал етно пјесме који је  одржан у оквиру великогоспојинских свечаности у Дервенти .Ове године фестивал  је окупио шест пјевачких група  из Републике Српске и Србије. Дервентској публици су се представили женска и мушка пјевачка група РКУД „Пелагић“ из Бањалуке ,Изворна група „Црнућанка“ из Горњег Милановца,Етно група „Босиљак“ из Брчког, Етно састав „Жубор“ из Котор Вароши ,Мушка пјевачка група „Висока Крајина“ и домаћин Етно група СКУД-а .Због временских неприлика фестивал је одржан у Центру за културу,а не како је планирано на Тргу православља .

„Наша музика је посебна и специфична и због мелодије и због ритма. Имамо дужност да чувамо наше етно пјесме јер су то историјске и љубавне пјесме које имају позитивну поруку  и лијепе ријечи ,без опасности да се чује непримјерен садржај .Зато треба да је изводимо и да је преносимо нашем младом нараштају.А овакви фестивали су добри због стварања веза међу младим људима и њиховог дружења“, рекла је Милијана Жунић, члан пјевачке дервентске Етно групе .

 По први пут на фестивалу је наступила и једна група из Србије.

„Први пут смо у Дервенти иако смо већ наступали у Републици Српској. Циљ постојања изворне групе “Црнућанка” из Горњег Милановца и јесте очување српског музичког језика кроз репертоар нашег краја. Желимо јачати национални идентитет кроз његовање културне баштине, а наша изворна група то чини већ два вијека. Данас смо представили наш подмладак, јер се млади данас све чешће окрећу националној музици“, рекла је етно музиколог Ивана Тодоровић.

Ове године фестивал је подржан од стране Министарства за просвјету и културу Републике Српске.