Одржан други Сајам традиционалних производа

BANSKI DVOR 262
Nov 05 2019

Удружење пчелара „Липа“ из Дервенте организовало је протекле суботе,под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, други регионални Сајам производа и услуга из руралног подручја  „Биодар“, који је окупио 12 излагача из Модриче,Шамца, Брода и Дервенте. Сајам је посјетио и начелник општине Милорад Симић.

„Ријеч је о манифестацији која има за циљ да промовише традиционалне производе,еко производе, мед и пчелиње производе,здраву храну,љековито биље,домаћу ракију,рукотворине,сувенире и остале производе кућне радиности. Такође,циљ нам је и да подигнемо ниво свијести код потрошача да купују природне и здраве производе. Захвалност дугујемо Министарству пољопривреде које је помогло и подржало данашњу манифестацију“,рекао је Душан Пијетловић, предсједник Удружења „Липа“.

 Горан Мерчеп, члан удружења “Липа” истакао је да овакве манифестације афирмишу рад пчелара и омогућавају представљање квалитетних аутохтоних производа домаћим купцима, што је најбоље рјешење и за наше произвођаче и за потрошаче.Из наших кошница није изашло ништа што не ваља, већ само квалитетни и љековити производи и најгоре рјешење је да се такви наши производи извозе на страна тржишта, а да ми увозимо неквалитетне ствари, рекао је Мерчеп.Он је овом приликом скренуо пажњу на тежак положај пчеларства и пчелара који су данас практично заслужни за опстанак пчела које  све више постају угрожена врста.  Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић истакао је да општина пружа подршку пољопривредницима, па тако и пчеларима.

„За подстицаје пољопривреди издваја се 350.000 марака годишње, а пчелари се подстичу по 4 КМ по кошници за све оне који имају више од 50 друштава. Такође, два дервентска удружења подржали смо у веома вриједним ИФАД-овим пројектима кроз које је набављена опрема за рад“, истакао је Пашалић и изразио наду да ће ова манифестација да постане традиционална.

Овакве манифестације су веома значајне ,како истичу учесници, не само због продаје, већ је то прилика за размјену и стицање нових знања.

Сајам је одржан на простору  испред „Ретаил парка“ у Дервенти.