Održan Drugi festival etno pjesme

IMG_0887
Aug 26 2019

Srpsko kulturno-umjetničko društvo Derventa organizovalo je Drugi festival etno pjesme. Festival je održan u okviru velikogospojinskih svečanosti u Derventi  i ove godine je okupio šest pjevačkih grupa  iz Republike Srpske i Srbije.Derventskoj publici su se predstavili ženska i muška pjevačka grupa RKUD „Pelagić“ iz Banjaluke ,Izvorna grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca,Etno grupa „Bosiljak“ iz Brčkog, Etno sastav „Žubor“ iz Kotor Varoši ,Muška pjevačka grupa „Visoka Krajina“ i domaćin Etno grupa SKUD-a .Zbog vremenskih neprilika festival je održan u Centru za kulturu,a ne kako je planirano na Trgu pravoslavlja .

„Naša muzika je posebna i specifična i zbog melodije i zbog ritma. Imamo dužnost da čuvamo naše etno pjesme jer su to istorijske i ljubavne pjesme koje imaju pozitivnu poruku  i lijepe riječi ,bez opasnosti da se čuje neprimjeren sadržaj .Zato treba da je izvodimo i da je prenosimo našem mladom naraštaju..A ovakvi festivali su dobri zbog stvaranja veza među mladim ljudima i njihovog druženja“, rekla je Milijana Žunić, član pjevačke derventske Etno grupe .

 Po prvi put na festivalu je nastupila i jedna grupa iz Srbije.

„Prvi put smo u Derventi iako smo već nastupali u Republici Srpskoj. Cilj postojanja izvorne grupe “Crnućanka” iz Gornjeg Milanovca i jeste očuvanje srpskog muzičkog jezika kroz repertoar našeg kraja. Želimo jačati nacionalni identitet kroz njegovanje kulturne baštine, a naša izvorna grupa to čini već dva vijeka. Danas smo predstavili naš podmladak, jer se mladi danas sve češće okreću nacionalnoj muzici“, rekla je etno muzikolog Ivana Todorović.

Ove godine festival je podržan od strane Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske.