Одата пошта погинулим борцима НОР-а

Dubočac
Nov 05 2019

Општинска организација Савеза удружења бораца НОР-а  обиљежила је у  Босанском Дубочцу  годишњицу преласка  12.славонске бригаде преко ријеке Саве у Босну.

Вијенце на споменик погинулим борцима положили су начелник општине Милорад Симић, представници ОО СУБНОР-а Дервента, СУБНОР-а Брод, делегације СНСД и СП, а вијенац  у име породица погинулих положио је Вито Бојковац.

Борислав Прерадовић ,предсједник ОО СУБНОР-а  је истакао да је ,уз помоћ локалне заједнице, обновљен и  овај споменик  у Босанском Дубочцу те да су  протеклом периоду обновљени споменици у Појезни ,Календеровцима, Агићима  и  Новим Лужанима .“Овај датум нас веже за прелазак 12.славонске бригаде 1943.године у Босну ,која је заједно са нашим јединицама из средње Босне учествовала у ослобађању дијелова  територије од Дервенте  до Бањалуке. Након ослобађања Бањалуке ,јединица се вратила у Хрватску. Услови у којима је требало организовати тај прелазак у Босну су били изузетно тешки. И са лијеве и десне обале ријеке Саве на оба правца су биле постављене или четничке или усташке и њемачке формације  које су дјеловале из Славонског Брода  тако да је на овом мјесту био једини погодан простор за прелазак. Они су прешли уз помоћ мјештана  из Босанског  Дубочца који су их превозили чамцима,а касније за тај чин платили свој животима“, рекао је Прерадовић  те додао да је у плану обнова још преосталих пет-шест мањих споменика .“Свако обиљежавање ,као и ово данашње организујемо  са циљем да наши потомци не доживе рат,да им кажемо и испричамо како је било страшно и да више нико никада не ратује на овим просторима“,поручио је Прерадовић.

Начелник Симић је похвалио рад и ангажовање Општинске организације СУБНОР-а  на очувању тековина НОР-а укључујући и споменике који свједоче о значајним датумима из наше историје.“Обновили смо споменике и тако освјежили  и вратили успомене. Иако је то било занемарено у једном периоду,скоро све споменике који свједоче о страдањима у то вријеме реконструисали смо и једном годишње се окупимо на значајне датуме. Страдање хероја никада не смије да буде заборављено .Ти хероји су се борили против чега се борио и цијели свијет. Не смијемо заборавити страдање људи са наших простора и тај погром попут Јасеновца ,не да би се некоме светили него да би знали праву истину. Треба поштовати жртве људи који су дали своје животе за државу у којој смо ми ипак добро и срећно живјели. Сада требамо да градимо своју државу и чинимо перспективу за генерације које требају да се угледају на нас“,рекао је  Симић.

Обиљежавању овог датума присуствовао је и предсједник ОО СУБНОР-а Брод  Исмет Ђухерић , рођени Дубочанин, који је истакао да и општина Брод посвећује значајну пажњу његовању тековина НОР-а.“Драго ми је да се води рачуна о тим великим и славним данима из наше прошлости. Било је страшних страдања  и људске патње, на које сјећања и успомене и даље живе и то свакако треба његовати“,рекао је Ђухерић.