Од школе глуме до аматерског позоришта

škola glume
Feb 16 2021

Будући  дервентски  глумци уче глуму у школи глуме коју воде дипломирани драматург Синиша Тешановић и Бранкица Радоњић у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.Вриједно раде и надају се да ће бар неко од њих имати прилику да заигра на даскама које живот значе.                     Глумачку групу чине три групе полазника , од основаца до шездесетогодишњака и то десет полазника у старијој групи, седам полазника међу  средњошколцима и петнаест основаца.За двије године, колико постоје, имали су доста наступа ,а план им је да ове године ураде три представе.

Млади  кажу  да су се глумом почели бавити неки из хобија, а неки  на наговор својих другара али да сви уживају у ономе што раде изражавајући наду да ће се бар неко од њих остварити у овој професији. Истичу да је глума захтјеван и одговоран посао, треба имати способност сналажења ,брзог реаговања , добру кондицију , смисао за хумор ,осјећај за трагедију.

„Наш план је да оформимо једну заиста добру групу ,а потенцијала имамо и да створимо услове за будуће аматерско градско позориште у Дервенти. Добре су прилике ,дјеца су веома талентована  али не само они него и старији полазници који овдје долазе да се опусте  послије радног дана и да нешто ново науче прије свега о себи“,истиче Тешановић и каже да су у прошлој години, без обзира на епидемиолошку ситуацију ,  успјели да оформе групу у Дервенти коју чине одрасли полазници глуме  из Прњавора и Дервенте  и заједно направили једну представу по тексту Душка Радовића „Женски разговори“.Већ сада имају позив да са том представом гостују у Српцу и  Челинцу ,а надају се да ће и епидемиолошка ситуација бити повољнија да организују гостовања широм Републике Српске.

Упоредо са припремама за гостовања ,проводе се и активности на формирању аматерског позоришта ,којем се надају до краја ове године.У библиотеци истичу да су поносни на чињеницу да су баш они покренули иницијативу за оснивање позоришта те да ће све своје капацитете ставити на располагање школи како би Дервента добила аматерско позориште.