Објекат ОШ „Никола Тесла“ би требао да буде реконструисан

oš nikola tesla -2
Feb 26 2021

Објекат Основне школе „Никола Тесла“,који је оштећен у земљотресу крајем децембра прошле године, требало би да буде реконструисан, закључено је то јуче  на састанку начелника општине Милорада Симића са помоћником министра просвјете Републике Српске Наташом Цвијановић и представницима Републичке дирекције за обнову и изградњу  Републике Српске. Састанку су присуствовали и предсједник Актива директора добојске регије Елвира Миљић, директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић и чланови општинске комисије која је дала мишљење о стабилности објекта послије земљотреса, а чије мишљење је потврдила и комисија Републичке дирекције за обнову и изградњу Републике Српске. Обје комисије су дале мишљење да је објекат тренутно стабилан али за нека сеизмичка дешавања вишег нивоа не може се преузети одговорност за стабилност објекта.
„Када је утврђено да се ради о оштећењу формирао сам комисију односно један релевантан тим на челу са озбиљним статичарем који су прегледали објекат и дали  своје мишљење.Међутим Министарство није прихватило тај налаз мислећи да нисмо довољно овлашћени да дамо своје мишљење у коначној одлуци. Из Дирекције за обнову нису ништа промијенили  мишљење у односу на мишљење наше комисије.Ова школа данас може функционисати али није сеизмички обезбијеђена. Она је рађена на стари начин па сваки јачи земљотрес може постати опасност за хиљаду душа, негдје преко осамсто дјеце и преко стотину радника .И не постоји струка која ће гарантовати да у неком овом земљотресу неће доћи до немилих случајева“, рекао је начелник Симић те појаснио да Дервента нема прилику да гради нову школу с обзиром да за то не постоји добар локалитет.

„Када смо укрстили сва размишљања сложили смо се да ћемо своје мишљење дати Министарству и Дирекцији за обнову и изградњу. Да ли на срећу или жалост али најоптималније рјешење је да се почне радити документација за адаптацију постојеће школе.Она је хендикепирана што нема игралишта али када узмемо све за и против ово је и најоптималније и најбрже рјешење  јер сваки други локалитет изискује много више пара, производи нажалост незадовољство великог броја грађана. Имамо локалитете код  Укрине које је плавно подручје па  према индустријској зони ,затим локалитет на којем је  некад било игралиште учитељске школе и основних школа гдје је терен подложан клизању односно представља потенцијално клизиште. Највјероватније да ћемо у року дан-два послати своје мишљење и кренути у израду документације и изналажењу новаца. Помоћник министра је то прихватила као и господа из струке из Дирекције су се сложили да је то најоптималније рјешење“, истакао је Симић.

Директор школе Љубиша Ђурић је нагласио да организовање наставе представља проблем јер се она одвија у поподневним часовима односно у другој смјени  и траје до пола осам што  је отежавајућа околност и за ђаке и родитеље и наставнике.                                                                                                        „Школа је због оштећења постала неусловна.Наставу тренутно изводимо у три установе, први разреди похађају наставу у ОШ „19.април“, од другог до деветог разреда похађају наставу у средњошколском центру, а ученици специјалног одјељења у Центру „Будућност“,рекао је Ђурић.