Обиљежено 29 година од страдања српских заробљеника

zarobljenici_5
Jun 21 2021

Прије 29 година је  на Томасовом брду убијено осам српских заробљеника који су 19.јуна 1992.године послати да копају ровове за потребе хрватске војске .Седморица заробљеника су тада тешко рањена. Убијеним заробљеницима  је у суботу  служен помен  поред споменика на Томасовом брду.

Помен је служен и испред Центра за културу , некадашњег Дома ЈНА, који је током протеклог рата био логор за Србе. Управо у дому су многи Дервенћани били подвргнути најгорим тортурама, а мучки су убијени Чедо Ћудић и Благоје Ђураш.                                                                                                 Иако је прошло 29 година од ових злочина над српским заробљеницима у Дервенти, пред лице правде још увијек нису изведени сви који су чинили злочине, али ни њихови налогодавци.

Предсједник Удружења заробљеника Дервенте Драго Кнежевић је рекао да је у протеклом периоду имао састанак  са замјеником главног тужиоца који му је најавио  да би у скорије вријеме требала да буде покренута  оптужница за ратне злочине  на Томасовом брду.

„При копању ровова  животе су изгубили Ненад  Панзаловић, Жељко Бокур, Драган Грбић, Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић,Миро Јовичић  и Милорад Гуњевиућ. Једина нада да ће за њихову смрт и свирепе злочине одговорни бити кажњени  управо су парастоси којима поручујемо кривцима да нисмо заборавили шта је учињено“, поручио је Кнежевић.

У знак сјећања  на оне који су своје животе положили за слободу вијенце и цвијеће су положили представници   породица погинулих заробљеника, делегација Удружења заробљеника Дервенте, изасланик градоначелника Милорада Симића,предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегације Градске борачке организације и политичких партија СНСД-а и СДС-а