Обиљежен Митровдан,слава Борачке организације Републике Српске

slava boračke organizacije
Nov 10 2020

Освећењем славског жита и ломљењем славског колача, Борачка организације општине Дервенте обиљежила је крсну славу Светог великомученика Димитрија – Митровдан.

За стварање Републике Српске своје животе је дало 608 бораца са подручја ове општинe. Дервента је током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата доживјела велика разарања,  поједини објекти  и инфраструктура до темеља уништени.

Према посљедњим подацима Борачке организације у Дервенти живе 3.974 категоризована борца.

„Нешто више од тога су борци прве и друге категорије. Такође, на подручју Дервенте живи 746 ратних војних инвалида, од којих је 119 разврстано у прве четири категорије, а десет их је у првој категорији, који су најтежи инвалиди. Ми у Борачкој организацији смо свјесни да борци и сви други припадници ових категорија морају да дијеле судбину друштва у којем живе, а при томе смо потпуно свјесни да смо управо ми дали највећи допринос за стварање, одбрану и опстанак Републике Српске. Због те историјске улоге коју смо имали, сматрамо да би материјални положај, односно стандард ових категорија морао да буде на значајно вишем нивоу. Због тога се залажемо за системска рјешења која ће омогућити да демобилисани борци и њихове породице, инвалиди, а посебно чланови породица погинулих бораца, имају статус који им осигурава сигурну будућност“, рекао је предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић.

Милорад Симић, начелник општине подсјетио је да је Дервента страдалнички град, али подигнути из пепала. Симић је истакао да их ништа није могло зауставити да овај дан обиљеже, јер ово једна велика светковина.

Обиљежавању крсне славе, присуствовали су и представници братских организација, Удружења ветерана, Удружења старјешина ВРС и представиници Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.