Обиљежен Дан Војске Републике Српске и 27.моторизоване бригаде

dan 27
May 13 2021

Поводом 12.маја Дана Војске Републике Српске и 13.маја Дана 27.моторизоване бригаде  у Дервенти је данас служен парастос и положени вијенци на Централном спомен обиљежју за 608 погинулих бораца са подручја Дервенте . Одата је почаст и свим погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске.  Парастос за погинуле и умрле борце  служио је  протојереј ставрофор Радојица Ћетковић, а вијенце су положили градоначелник града,делагација Градске  борачке организације Дервента, предсједник Скупштине града Дервента те делегације  Удружења Ветерана Републике Српске и Организације старјешина ВРС,Организације заробљених бораца и несталих цивила,Удружења РВИ 1991-1995, Удружења ратних заробљеника,СУБНОР-а,Општине и  Општинске борачке организације Прњавор, Општинске борачке организације Брод и делегације политичких партија

У уводном обраћању предсједник Градске  борачке организације Чедо Вујичић је рекао да је Војска РС настала прије 29 година са основним задатком да спаси и заштити српски народ и територију на којој је тај народ живио те  да је наша вјечна обавеза да чувамо успомену на оне,који су штитећи српски народ, положили своје животе и  да се са поносом и  тугом сјећамо њихових ликова и имена ,чувамо и изграђујемо Дервенту и Републику Српску.  

„Данас обиљежавамо 29-ту годишњицу од формирања Војске Републике Српске,а дан касније је формирана  27.моторизована  бригада. Та јединица је постојала и раније, али је од  13. маја 1992. године у саставу Војске  Републике Српске. То је једна од највећих бригада у Првом крајишком корпусу  .Много лакше је набројати и казати ратишта која су постојала, а на којима борци 27.бригаде нису били. Учествовали су у најзначајнијим борбама ,а највећи допринос су дали у борбама за пробијање  коридора-спасу српског становништва на подручју многих општина.  Нико нема право да заборави  или занемари да је ВРС  била главни актер тако великог и грандиозног дјела стварања  Републике Српске. Не пружа се свакој генерацији прилика да створи државу ,ова генерација је створила државу и нажалост платила врло, врло виску цијену“, рекао је Вујичић. 

Градоначелник  Симић је истакао да морамо чувати слободу, његујући традицију и спомињући увијек  оне који су своје животе и дијелове тијела дали  за ово у чему ми ипак уживамо.

„Треаба чувати слободу, Републику Српску на начин како се то радило деведесетих и наредних година .сви борци Дервенте су у оној цифри од 23.801. борца који су дали животе за Републику Српску. Данас смо обиљежили Дан Војске Републике Српске, Дан 27. Моторизоване бригаде и поносим се да сам био војник те јединице.Поносим се да у Дервенти од стране српске војске није било злодјела.Људи су бранили своје прагове да би опстали овдје“, рекао је градоначелник  и истакао да  требамо поштовати све оне који желе суживот на овим просторима.                                                               „Ја  сам у Дервенти развио једну добру, коректну толеранцију .У једном континуитету, из године у годину ,обнављамо Дервенту и трагови рата скоро да се  и не виде. Допринос томе дали су грађани Дервенте , привредници, сва удружења  и сви који овдје живе. Награђени смо за све ове успјехе да добијемо и статус града и то је наш дуг онима који су дали своје животе за ово што данас имамо. Ово је јако добро и ово треба његовати“, поручио је Симић.  

Послије парастоса и полагања вијенаца одржан је и пријем у Центру за културу.