Обиљежен Дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату

IMG_9547
Sep 10 2020

Полагањем вијенаца на споменик у Лугу, на којем се налазе имена више од стотину палих бораца и цивилних жртава рата ,обиљежен   је 9. септембар- Дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату. Међутим,борбе су настављене и послије ,све до 19. априла 1944. године када је град коначно ослобођен од окупатора.

Вијенце су положили начелник општине Милорад Симић, делегација  ОО СУБНОР-а, Удружења „Јосип Броз Тито“ и представници политичких партија.

Један од учесника НОБ-а био је и Спасоје Ђенић .

„Регрутован сам у рат са 16 година. Моја мајка и сестра су сарађивале са партизанима , због чега су их усташе убиле док сам ја био борац на линији. Њихова имена налазе се на овом споменику .У рату сам био годину и по дана , дошло је ослобођење и наређење да се млади људи отпусте кући. Управо младима упућујем поруку да буду вриједни и радишни јер је то формула за успјех“ , рекао  је Ђенић.

Предсједник  СУБНОР-а Дервента Борислав  Прерадовић је истакао да се не смију заборавити жртве и да морамо његовати и чувати  сјећања на њих .

„ Важно је да будуће генерације не страхују  од ратова и да се не ствара мржња  међу људима , да учимо омладину  и дјецу да буду напредни ,да се не дешавају ратови“, истакао је Прерадовић и подсјетио да је у Другом свјетском рату страдало 1.350 становника наше општине.

Начелник општине Милорад Симић је нагласио да се не смије заборавити храброст антифашиста јер ако се то заборави, заборавићемо сами ко смо те додао да је  СНСД усвојио декларацију којом се инсистира на уређивању споменика из времена НОР-а и обиљежавању важнијих датума .

„Морамо чувати сјећање на оне који су ратујући под петокраком дали своје животе  за нашу слободу и због тога се мора посебна пажња посветити бризи за споменике који су подигнути у част жртвама јер страдали су завриједили да њихови потомци и ми, као представници власти, обиљежавамо важне датуме и тако сачувамо од заборава цијену која је плаћена зарад слободе“,рекао је начелник Симић

Обиљежавању су присуствовали и посланик у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић и замјеник начелника општине  Синиша Јефтић.