Обиљежен 9.мај-Дан побједе над фашизмом

начелкник 9
May 12 2021

Полагањем вијанаца на спомен обиљежју погинулим и умрлим борцима Народноослободилачког рата испред ОШ „Никола Тесла “ и пријемом у Центру за културу у Дервенти је обиљежен 9. мај-Дан побједе над фашизмом  и Дан Европе .Вијенце су положили градоначелник Милорада Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегције СУБНОР-а, Градске борачке организације Дервента и политичких партија.

Поручено је да жртве НОР-а не смију да буду заборављене и да сјећање на њих треба његовати. Предсједник дервентског СУБНОР-а Боро Прерадовић је истакао како се не смије дозволити прекрајање историје.

„Ти наши људи су дали своје животе и пролили крв да би нама било боље и никад не смијемо да преносимо мржњу и нетрпељивост  на младе људе него да им преносимо да се заједнички може боље и напредније живјети, да се боримо за бољу будућност.За то се никад нећемо изборити ако не будемо јаки и одбацимо од себе све негативности које прате човјечанство“, рекао је Прерадовић.

Градоначелник Симић је истакао да из године у годину се његује традиција НОР-а и поштују жртве и значења из тог времена.

„Дервента је у једној позитивној енергији када је у питању његовање традиције и када је у питању негирање фашизма.Нажалост и данас се неки рецидиви појаве  али ја увијек вјерујем у критичну масу позитивних  људи  и не смијемо да заборавимо опраштати“, поручио је градоначелник.

Вијенци су положени  и на  Партизанском гробљу у Дервенти