Обиљежен 3.децембар-Међународни дан лица са инвалидитетом

centar-buducnost-derventa-3
Dec 05 2018

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ из Дервенте, ЈУ Центар за образовање, васпитање и рехабилитацију слушања и говора из Бањалуке, ЈУ Центар „Заштити ме“ из Бањалуке и ЈУ Центар „Сунце“ из Приједора организовали су у дервентском Центру за културу заједнички Дан ученичких постигнућа.  Манифестација је организована поводом обиљежавања 3.децембра – Међународног дана лица са инвалидитетом.

Директор „Будућности“ Владан Поповић  је истакао да се ова манифестација одржава по трећи пут. Прво заједничко обиљежавање је било у Приједору, а друго у Бањалуци.

„Заједничком приредбом четири специјалне школе у Републици Српској желимо да покажемо што смо научили током године и колико и шта можемо и наш центар даје свој допринос у обиљежавању Међународног дана лица са инвалидитетом. Ми свакодневно сарађујемо у оквиру наших активности везаних за стручно усавршавање наставника, унапређење наставног процеса, учења и васпитања ученика са сметњама у развоју као  и  заједничког рјешавања проблема који настају у тим активностима“, рекао је Поповић.

Саша Татић, директор ЈУ Центар за образовање, васпитање и рехабилитацију слушања и говора Бањалука, рекао је да се ради о већ традиционалним сусретима школа.„Циљ догађаја је дружење дјеце и родитеља, али и показивање широј јавности колико труда и енергије улажемо у ово што ћемо да покажемо и колико су ученици заправо поносни, нагласио је Татић.

Слађана Радаковић, директор ЈУ Центар „Сунце“ из Приједора истиче да је заједничко обиљежавање 3.децембра почело управо у граду Приједору. „На тај начин смо жељели да покажемо да заједничким јавним наступом разбијемо стереотипе  и предрасуде, не само у својој локалној заједници него и шире,да се дружимо ,да размјењујемо искуства,да примјењујемо инклузију у пракси  не поред других него са другима  у игри,раду и учењу. И ово је један од начина да покажемо да је јако битно да се скрене већа пажња на ову популацију“; рекла је Радаковићева  док је Вања Ћолић из Министарства просвјете и културе РС  истакла да подршку особама са инвалидитетом треба пружати током свих 365 дана.

Приредби присуствовао је и замјеник начелника општине Дервента Синиша Јефтић, који је нагласио потребу  подизања свијести јавности о лицима са инвалидитетом.