Обавезно ношење маски на отвореном простору тамо гдје није могуће обезбиједити дистанцу

sjednica štaba za vanredne situacije
Jul 21 2020

На конференцији за новинаре, одржаној јуче послије 49. сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић је саопштио да је донесен закључак о обавезном ношењу маски на отвореном простору, али на мјестима гдје се не може обезбиједити дистанца од два метра.

Министар Шеранић је истакао да ово није враћање мјере из априла, већ да је ријеч о обавези ношења маски у специфичним околностима, односно на аутобуским стајалиштима, пијацама, приликом чекања у редовима, одласка у трговинске ланце који имају продају на отвореном, на сахранама и слично.

Он је саопштио да је Републички штаб за ванредне ситуације донио и Закључак о измјени Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској, којим се до 3. августа 2020. године продужава спровођење досадашњих мјера.

Такође, до 3. августа забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06.00 до 23.00 часа те се до 3.августа дозвољавају такмичарске активности спортских организација  и спортиста искључиво без присуства публике.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у РС , министар Шеранић је рекао:“Епидемилошка ситуација је неповољна, тренутно је 3.719 позитивних лица, те 1.833 опорављених. Хоспитализована су 233 лица, од којих 57 у Универзитетском клиничком центру, те 177 у осталим болницама“.                Он је рекао да је на сједници Републичког штаба договорен пројекат увезивања свих интензивних њега видео-линком, како би се љекари међусобно консултовали и што ефикасније организовали.