Ненаду Симићу прва награда на конкурсу „Сузе Козаре“

SONY DSC
Aug 24 2020
Главну награду на међународном конкурсу „Сузе Козаре“ добио је Ненад Симић из Дервенте  за пјесму „Ноћ над Козаром“, а награда је уручена  22. августа у Миљевићи код Градишке ,гдје је одржана  „Поткозарска свечана академија“ ,на којој су  додијељене награде и признања побједницима на три реализова међународна конкурса.  

„Ова је награда и мотив да наставим да чиним и понашам се како и требају људи, да прошлост не заборављамо и са чињеницима бранимо све оно што се дешавало Србима у протеклим ратовима. Сви требамо учинити много више да помрачени умови никада не завладају  и да се стравична страдања не понове“, рекао је Симић.

Манифестацију је организизовао Савез српске дијаспоре Словеније и Удружење европске академије српских наука и умјетности, а присуствовали су пјесници из Републике Српске, Србије, ФБиХ, Словеније.

Пoтпредсједник  Савеза српске дијаспоре Словеније Саша Гајић  је рекао је да су на манифестацији додијељене награде и признања по реализованим међународним конкурсима „Песникова душа“, „Златно Перо“, „Сузе Козаре“ и по избору за мис културно-умјетничких друштава Балкана и ЕУ – Љубљана 2020.

„ Већ 11 година имамо Веселе дане српске дијаспоре у Словенији гдје нам долазе гости из свих бивших земаља Југославије. Ова епидемија је онемогућила долазак многих у Словенију и одлучили смо да манифестацију одржимо у Републици Српској и то веома успјешно“, рекао је Гајић.

Гајић је и предсједник Удружења српских књижевника у Словенији, а истиче да су реализацију међународних конкурса остварили са партнерима Народном библиотеком Градишка, Српским књижевним клубом „Вихор“ Дервента, те Библиотеком „Вук Караџић“ Љубљана.

Награђени из Дервенте

Треће мјесто  по конкурсу „Песникова душа“ освојио је Боро Петковић за пјесму „Успомена“, а Александра Мариловић је треће мјесто освојила по реализованом конкурсу „Златно перо“ за пјесму „Кад стигну позоришта“.

Савко Пећић је  награђен додатном наградом за пјесму „Ако се сјетиш“ по конкурсу „Златно перо“.

У званичном дијелу програма учествовао је и пјесник Милорад Мишо Ђурђевић из Дервенте.

Генерални секретар Европске академије српских наука и умјетности мр Рајка Голић представила је Академију, активности од оснивања и планове за ширење подружница.