Начелнику Симићу предат елаборат о водоснабдијевању јужног дијела општине

PREDAJA ELABORATA 005
Jan 22 2021

Крајем августа прошле године начелник општине Милорад Симић потписао је са директором  фирме „Конус инжињеринг“  Слободаном Кнежевићем уговор о изради елабората водоснабдијевања  јужног подручја  општине. Послије снимања терена  односно трасе водовода  ,елаборат је завршен и данас предат начелнику Симићу.

Кроз  овај елаборат добијен је  концепт  водоснабдијевања  јужног дијела општине чиме ће водоводом бити покривена сва села која припадају општини Дервента,а воду би у овом дијелу требало да добије преко 780 домаћинстава. Водовод ће обухватити подручје Горњих и Доњих Церана, Осиње, Црнче, Мале Сочанице и Појезне.  На  основу елабората приступиће се изради главног  пројекта.
Директор Кнежевић  истиче да је прије пет мјесеци потписан уговор о изради елабората за водоснабдијевање  јужног подручја општине Дервента те да се ради о једном ширем и већем подручју.

„Концепт је заснован на снабдијевању са постојећег изворишта Билића врела преко потисног цјевовода  и коначне коте гдје ће се налазити резервоар , а то је Томасово брдо. Са те коте ће се вршити водоснабдијевање  свих насеља која су предмет овог елабората. Кроз елаборат су обрађени  основни елементи техничке природе гдје се може видјети карактеристика цјевовода техничке природе,запремине објеката , дужине и цијена коштања“, рекао је Кнежевић.                                           Нагласио је да у елаборату има доста техничких елемената,а то су да је дужина цјевовода око 100 километара,запремина  резервоара би била око 150 кубика и цијена коштања око 3,5 милиона марака.

„Сада су створени сви услови за припрему и израду главних пројеката како би се ишло у реализацју односно изградњу  ових објеката. Посматрајући  укупно већ постојећи водовод и овај који ће се радити ,можемо рећи да ће бити обухваћено негдје између 1.700-1.800 домаћинстава“, истакао је Кнежевић.

Начелник Симић је истакао да пројекат има велики значај и да представља велико задовољство.

„Преузели смо елаборат и то је основа за израду главног изведбеног пројекта ,а он је основа за расписивање тендера и избор извођача радова. У међувремену је потребно обезбиједити и новце и идемо да снабдијемо водом Горње и Доње Церане,  Горњу и Доњу Осињу, Појезну, Малу Сочаницу и Црнчу. То је комплетан јужни дио општине Дервента. Велики је то пројекат али се показује да можемо. Већ смо снабдијели другу половину општине“, рекао је Симић.  Он је истакао да ће домаћини, као и приликом изградње претходних водовода у руралним подручјима ,уложити хиљаду и по марака,општина скоро исто толико или мало више, а да ће домаћини да буду ослобођени законске таксе у износу од хиљаду марака.

„Другим ријечима домаћини ће улагати петсто марака. Нажалост, ова активност се поклопила са изборима па су  којекакви емисари хватали „невјерне Томе“говорећи да ће бити воде џаба,само ти дај мени глас .Прошло је то вријеме. Ми данас причамо о 780 потписа људи који  су изразили жељу .Елаборат је рађен на бази око хиљаду домаћинстава и то је сигурно реална потреба“, нагласио је начелник и упутио честитке мјештанима овог подручја који ће , уколико сутра, имати градску воду. Упутио је и апел домаћинима који  нису имали средстава или нису били сигурни да још увијек могу да се укључе у пројекат преко активиста у својим селима, који  раде овај посао,  како би били евидентирани и укључени  у пројекат приликом израде главног пројекта.

Са овим пројектом наставља се позитиван  тренд  ширења водоводне мреже у руралним подручјима општине који траје најмање задњих десет година када су изграђени водоводи  Лексија, Сочаница, Мишинци и Липа.