Начелник Велике Кладуше Фикрет Абдић у службеној посјети Дервенти

posjeta delegacije Velike Kladuše 017
Aug 01 2019

Делегација Велике Кладуше на челу са начелником Фикретом Абдићем боравила је јуче у службеној посјети Дервенти и разговарала са начелником Милорадом Симићем и његовим сарадницима.Симић и Абдић су разговарали о могућностима сарадње у пројекту  прекограничне сарадње  путем фондова ЕУ за дугорочни развој пољопривредне производње ,који би реализовала Велика Кладуша у сарадњи са општинама у БиХ и Хрватској.Начелник Абдић је упознао руководство Дервенте са чињеницом да је већ посјетио низ општина у Хрватској, које граниче са Великом Кладушом и да су оне прихватиле учешће у овом пројекту.То су општине Слуњ, Дуга Реса, Војнић,Гвозд, Топуско, Глина ,Двор на Уни и Крњак,а  Дервента је прва општина у БиХ у којој је разговарано о учешћу у пројекту.

Шеф кабинета и савјетник начелника Велике Кладуше Ервин Абдић је ,у изјави новинарима, рекао да је састанак одржан на иницијативу  руководства те општине.“Сада имамо један пројекат прекограничне сарадње који реализујемо у БиХ заједно са Хрватском и Црном Гором и који је при крају. Идемо са новом иницијативом и пројектом ка ЕУ ,са укључењем више општина у БиХ“, истакао је Абдић. Он је додао да је пројекат везан за дугорочни развој пољопривредне производње  и да сада траже сагласност општина за њихово учешће у пројекту.“Касније бисмо изнијели све детаље у вези са пројектом,када ће се знати и његова вриједност. Не знамо тачан број општина које ће судјеловати у пројекту.Циљ пројекта је да се комплетно земљиште,које није искориштено, стави у функцију,не само због дугорочног пољопривредног развоја  него да се добију плодови који би у прерађивачкој индустрији завршили као извозни производ“,додао је Абдић. Он је на састанку упознао руководство Дервенте и са тренутним привредним амбијентом Велике Кладуше,са степеном запослености, капиталним пројектима, стипендирању студената и ђака.

Начелник Симић је изразио задовољство што је имао прилику да разговара  са начелником Абдићем  и што је Дервента изабрана за партнера у овом пројекту.“Много је тема о којима смо причали али је главна била она која се односи на прекограничну сарадњу. Ово је почетак наше сарадње и наши тимови ће радити на реализацији свега што је потребно по овом питању. Данас смо разматрали костур проблема и ми ћемо апсолутно  пробати да одговоримо  задатку и да будемо добри партнери и саговорници великом броју општина из Републике Српске, Федерације БиХ и Хрватске“, рекао је новинарима начелник  Симић те додао да је добио пристанак о учешћу Велике Кладуше на сајму привреде у Дервенти.Он је подсјетио да је Абдић  завршио у Дервенти чувену пољопривредну школу ,додајући да је остала веза од прије рата када су имали прилику да се сусрећу и пословно сарађују.

У делегацији Велике Кладуше били су и Рефик Табаковић ,савјетник начелника за пољопривреду који је презентовао стање у пољопривредној производњи и планове за њен будући развој на подручју општине и  Амир Ђогић , директор комуналног предузећа „Комуналије“ и повезаног друштва „Алатуша“. Велика Кладуша је једна од ријетких општина која је успјела да, у склопу јавног предузећа, покрене два пројекта везана за производњу  и производњу четки и конфекције.

Састанку су присуствовали и предсједник Скупштине општине Дервента Маријан Кљајић, начелник Одјељења за општу управу Боривоје Голубовић и Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.