Начелник Симић: Надлежном министарству ћемо понудити више рјешења

NIKOLA TESLA -RENOVIRANJE
Feb 23 2021

Објекат ОШ „Никола Тесла“ у Дервенти  претрпио је оштећења у земљотресу који је у децембру прошле године погодио Петрињу . Због новонасталих оштећења објекат школе  је затворен и наставни процес  организован у објектима средњих школа и ОШ „19.април“.

О овој теми одборницима је, као одговор на одборничко питање , говорио и начелник Симић ,на прошлонедјељној  другој сједници  Скупштине општине.Он је истакао да се  интензивно ради на рјешавању овог  проблема. Подсјетио је  да је аустријска амбасада послала допис у  којем је обавијестила општину да објекат више није у њиховој надлежности те да су темељи објекта реконструисани односно учвршћени  кроз пројекат УНДП-а.

„У периоду када су грађени ,објекат школе, библиотеке и некадашњег среског средишта  нису имали бетониране веће камене темеље. Када су послије земљотреса у Петрињи уочена оштећења објекта, формирана је општинска  комисија која је прегледала школски објекат  и дала  мишљење да је објекат у овом моменту стабилан ,а за нека сеизмичка дешавања вишег нивоа  не може нико да преузме одговорност за стабилност објекта. И ја, као начелник то не могу никако. Након мишљења наше комисије ангажовали смо Републичку дирекцију за  обнову и изградњу из Бањалуке која је потврдила мишљење наше комисије“,рекао је Симић.

Начелник је нагласио  да је заказан и састанак са представницима  надлежног министарства на ову тему  и подсјетио да су школски објекти у надлежности  локалних заједница,а основно образовање је у надлежности Министарства просвјете и културе РС.

„Представницима надлежног министарства ћемо предложити више  идеја. Једна је да се постојећа школа реновира и буде отпорна  на нормална сеизмичка дешавања. Према процјени стручњака  за  реконструкцију би нам у том случају  било потребно између 1,5 и 2 милиона марака. Друга опција је да понудимо локалитет који се налази преко пута некадашње ОШ „Здравко Челар“,гдје има и приватне земље и у том случају би требали мијењати план и  откупити приватно  земљиште. Земљишта за ову намјену у горњем дијелу града немамо .Интензивно се ради на рјешавању овог проблема, нико није задовољан,ни родитељи ни ученици. У овој ситуацији срећа је да смо уложили  у адаптацију објеката средњих школа  и данас има простора и услова у тим школама за школовање основаца .Рјешење овог проблема је насушна потреба“, нагласио  је начелник.