Начелник Симић предао кључеве новог ватрогасног возилa

VATROGSCI 017
Jun 26 2020

„Република Српска континуирано улаже у опремање ватрогасних јединица на цијелој својој територији како би у сваком тренутку имала одговор у случају пожара“, рекао је вршилац дужности директора Цивилне заштите Српске Милан Новитовић, који је данас у Дервенти присуствовао уручењу новог ватрогасног возила за локалну Територијалну ватрогасну јединицу и показној вјежби дервентских ватрогасаца.

  „Дио наше стратегије је опреми, обучи и оспособи, односно организуј све у најбољој намјери и жељи да у сваком тренутку у Републици Српској имамо адекватан одговор у случају пожара“, истакао је Новитовић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић предао је кључеве новог ватрогасног возила локалној Територијалној ватрогасној јединици и рекао да је у његову набавку уложено више од 300.000 КМ.

„У данашње вријеме уложити ова средства је велико и хвала свима који су помогли. Честитке овим момцима који су мала, али добра екипа ватрогасаца. То су људи који су задужени за спасавање живота и имовине“, рекао је Симић новинарима.

Он је изразио и задовољство што је у току прва фаза изградње ватрогасног дома на новом локалитету, у вриједности од 340.000 КМ.

„Наредна фаза за коју су обезбијеђена средства износи 300.000 КМ, те фаза спољног уређења још 200.000 КМ, као и помоћ Ватрогасног савеза Српске са 135.000 КМ у опреми. Већ за годину ће се јединица преселити на нову локацију са новим гаражама, управом, новом опремом“, нагласио је Симић.

Симић сматра да у Закону о ватрогаству треба нешто мијењати, те ће према Савезу општина и градова покренути процедуру да се та област уреди јер се ватрогасна друштва третирају попут Црвеног крста, али треба знати да је у њиховом раду питање живота и имовине.

Старјешина Ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић рекао је да је данас уприличено представљање новог ватрогасног возила и његове могућности у гашењу пожара.

„Ново пратеће возило ауто-цистерна типа „Ивеко“ је запремине резервоара 9.000 литара воде и протока пумпе 2.500 литара у минуту. Намијењено је за снабдијевање навалних ватрогасних возила, те опремљено и за самостално гашење“, каже Пијетловић.

Пијетловић је навео да је у посљедњих неколико година евидентан раст улагања у Ватрогасну јединицу Дервента, за шта су захвални начелнику општине и сарадницима, као и Влади Републике Срспке на легислативи која регулише ову област.

„Разлог је привредни развој општине Дервента, као и урбанизација локалне заједнице која за собом повлачи и ризик од пожара. Наставићемо са планским јачањем развојних компоненти у ватрогаству. У процедури је изградња Ватрогасног дома, а заокружили смо потребе када је ријеч о возилима. Ватрогасни дом који сада користимо представљао је препреку јер није задовољавао наше потребе“, указао је Пијетловић.

Показна вјежба ватрогасаца је, након примопредаје кључева и представљања набављеног возила, одржана на бившој робној кући у центру Дервенте.