Начелник Симић посјетио Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ у Бањалуци

POSJETA ISKRI 037
Feb 17 2020

Крајем 2019.године начелник општине Милорад Симић је покренуо  одређене активности  са циљем  да се прикупе финансијска средства као помоћ Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ у Бањалуци и њиховој родитељској кући. Акцији  се одазвао и одређен број дервентских фирми и донирао средства.

Поводом  15. Фебруара  Свјетског дана дјеце обољелих од малигних болести, начелник Симић је са сарадницима у суботу посјетио родитељску  кућу „Искре“ и уручио им донације општине и дервентских привредника. Руководство Удружења је начелника упознало са активностима које имају родитељи и дјеца  током свог боравка и лијечења у родитељској кући.

„Данас сам, поводом 15.фебруара  Свјетског дана дјеце обољелих од малигних болести, са својом делегацијом у посјети родитељској кући  и користим прилику  да им уручимо једну скромну донацију. Први пут сам овдје и мало је рећи да сам одушевљен амбијентом у кући. Сви би требали да се каткад  сјетимо да ово постоји овдје у Бањалуци,а намијењено је за све родитеље и нажалост дјецу која су нарушеног здравља. Лијепе фотографије свих њих свједоче о њиховим успоменама и њиховој везаности за ове дивне људе у Удружењу. Анимирали смо и неколицину дервентских привредника, једна фирма је донирала школски материјал ,који смо данас донијели ,а једна  је већ  донирала чајеве, остале фирме су дале финансијска средства. Ми смо из буџета општине такође издвојили  средства“,рекао је начелник Симић и захвалио се свима који раде у Удружењу. „Бићемо чешћи  гости овдје. Хвала свима који раде овдје и  који имају толико енергије и љубави  да своје вријеме и  знање  потроше овдје и оставе лијеп траг на овој  дјеци која нажалост морају један период свог живота да проведу овдје“, додао је начелник.

Предсједник Удружења  Дијана Берић се захвалила начелнику на посјети  и донираним средствима као и свим привредницима који су донирали средства. „Ми немамо сталан извор прихода ,тренутно добијамо одређене грантове од Владе Републике Српске  тако да нам је увијек отворен дио за донације. Наравно  и грађани и привредници који желе, могу то увијек да учине“,рекла је Берић.  Она је уручила захвалнице начелнику и  фирмама  Венето Схоес, Пећић комерц, Металац МБМ, Нивекс , Санино, Цонти пласт, Алм,  Ехта –Р, Јевтић  комерц  ,Дому здравља Дервента ,Гатарић  и Босна расте органски.

Удружење „Искра“ је основано 2014.године , а у септембру 2016. године су уселили у родитељску кућу која је изграђена средствима прикупљеним у хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“. Родитељска кућа је прва ове врсте у Републици Српској  која осим бесплатног смјештаја  обољелој дјеци и њиховим родитељима  пружа подршку, топлу породичну атмосферу и мјесто на којем ,бар на тренутак, могу да забораве на болничко лијечење  и кроз игру врате дио изгубљеног дјетињства.За дјецу основношколског  узраста у кући је организована настава ,што им омогућава да након завршетка лијечења  наставе редовно школовање и тако избјегну стрес  који настаје због полагања пропуштеног градива. У кући се организује и  читав низ креативних радионица.