Мјере у Републици Српској продужене до 22.фебруара

ministar šeranić
Feb 02 2021

Републички штаб за ванредне ситуације разматрао је јуче (01.02.) на својој 67.сједници  епидемиолошку ситуацију у Републици Српској  и донио одлуку да се мјере продуже до 22.фебруара 2021.године.    Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић је на конференцији за новинаре,одржаној послије сједнице Републичког штаба, рекао да је тренутна епидемиолошка ситуација , без обзира на одређену стабилизацију у јануару, и даље неповољна .         Штаб је донио одлуку о донацији директних антигенских тестова за доказивање  САРС-ЦОВ-2 и личне заштитне опреме  болничким установама на подручју Републике Српске Републички штаб је, на приједлог Министарства здравља и социјалне заштите, дао сагласност  да се издвоји  15,6 милиона КМ за набавку руске вакцине, вакциналног материјала, опреме и осталих компоненти за спровођење процеса вакцинације  против Kовид-19 за око 200 хиљада грађана у Републици Српској. Први контингент руске вакцине за Републику Српску од 2.000 доза  је стигао на аеродром у Сарајеву и њоме ће бити вакцинисано хиљаду особа.

Министар Шеранић је  нагласио да су здравствени радници у ковид одјељењима приоритетна група за вакцинацију јер су у највећем ризику.

„Сљедећа количина руске вакцине за вакцинацију 100.000 лица би требала да стигне у другој половини фебруара  док је сљедећа количина планирана за март“, рекао је министар и појаснио да је уобичајено да се увијек прво шаљу мање количине вакцина јер морају проћи одређене процедуре када је у питању увоз вакцине. Потребно је да се уради контрола квалитета серије тако да ће одређене количине бити дистрибуиране Агенцији за лијекове БиХ. Он је такође навео да ће се  вакцина чувати у Институту за јавно здравство те да ће непосредно прије вакцинације,транспортним фрижидерима бити достављена здравственим установама, с обзиром да се руска вакцина мора чувати на температури од минус 20 степени и да  након одмрзавања мора да се употријеби у року од два сата.

Министар  Шеранић  је такође навео да ће Институт за јавно здравство, у сарадњи са компанијом „М:тел“, активирати кол центар путем којег ће грађани моћи да добију све информације  и да се пријаве  за вакцинацију.