Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић посјетио Дервенту

POSJETA MINISTRA PETRIČEVIĆA 141
Oct 11 2019

Министар  привреде и предузетништва у Влади Републике Српске Вјекослав Петричевић разговарао је у сриједу   са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима те посјетио два дервентска привредна колектива у области металске струке , “Токарење“  и „Металац МБМ“.

Са руководством општине је разговарано о привредним темама, о проширењу индустријске зоне ,о инвестицијама, а министар је упознао руководство и са досадашњим радом и плановима новооснованог министарства истичући да ће њихове активности бити првенствено усмјерене на улагања у нове технологије и унапређење привредног  развоја.

„Данас смо разговарали о привреди  Дервенте, на коју би требале да се угледају многе локалне заједнице али и Република Српска. Разговарали смо о пословним зонама  и њиховом проширењу с обзиром да има најаве нових улагача .Састанак је имао за циљ да видимо како да убудуће  помогнемо привредницима односно које би повластице имали као страни улагачи од стране Владе РС. То се прије свега односи  на помоћ  приликом  запошљавања лица са бироа која се односи на  поврат пореза на годишњем нивоу. Планира се да се у будућности тај период повећа на двије године“, рекао је Петричевић  новинарима.

Општина Дервента је тренутно у врху привреде Републике Српске. Овдје послује преко 800 привредних субјеката и како истиче начелник Милорад Симић дервентски  привредни  амбијент  карактерише мала стопа незапослености  и  извоз већи од увоза. Начелник Симић је посебно истакао дугогодишњи проблем који општина има са Републичком управом за геодетске и имовинско правне послове РС, а односе  се на неријешена  имовинско –правна питања што  Дервенти  онемогућава да располаже земљиштем које је добро за инвестирање.

„Нама се дешава да не можемо остварити право на земљиште на које полажемо право по основу катастра  јер нисмо обезбиједили  ЗК уложак и нисмо у прилици лицитирати земљиште и на то чекамо готово десет година. Сада  су се десиле неке измјене у том закону и сада нам још више отежала тај процес  и створило  још већи  проблем“,рекао је начелник Симић.

Министар Петричевић  је  посјетио италијанску  фирму „Токарење“, власника Мауриција  Балдија које у једној смјени запошљава 26 радника и планира проширење и запошљавање нових радника. Власник Балди је упознао министра и руководство општине  да група привредника разматра три опције за проширење и то у Албанију, Украјину и БиХ ,у зависности од тога чији ће услови пружити већу конкурентност на тржишту. Он се ипак нада да ће то бити у БиХ.

Петричевић је посјети и домаћу  извозно орјентисану  фирму „Металац  МБМ“  која такође ради на проширењу капацитета. Само у посљедњих осам година ова фирма је извезла око 1.400 шлепера готове робе ,углавном у земље Европске уније. Директор и власник фирме Слободан Голуб истиче да су кренули у једну инвестицију вриједну 1,5 милиона марака и да су је реализовали готово 95 посто .Изградили су нову производну халу у којој ће бити смјештене  ЦНЦ машине ,роботи  и остале савремене машине за обраду метала.

Министар Петричевић је са руководствима фирми разговарао о новим улагањима и проширењу тренутних производних капацитета, о томе  како да се обезбиједе тржишта, о могућностима давања субвенција од стране Владе РС и о свим препрекама и потешкоћама са којима се  сусрећу привредници уопште. Министар је обећао значајне подстицаје за привреднике од стране Владе РС.