Манифестација „Наша будућност је живјети заједно“

5-3
Oct 19 2020

Удружење жена „Дервента“ организовало је Центру за културу манифестацију под називом „Наша будућност је живјети заједно“,која се реализује у оквиру програма“ПроБудућност“.На манифестацији су жене из женских организација регије изложиле старине, рукотворине и карактеристичне предмете из свог краја. Циљ манифестације била  је промоција  мултикултуралности кроз упознавање ,сарадњу и повезивање жена и дјевојака  различите етничке припадности.

Манифестацију је отворио начелник општине Милорад Симић који је овом приликом истакао да је толеранција једна од највећих тековина друштва те да је веома важно издигнути се изнад  стереотипа и унаприједити положај жене у друштву.

„Удружење жена има моју пуну подршку у својим активностима. Свакако да жене имају заиста велику и озбиљну улогу у статусу који Дервента, као будући град, има“, рекао је начелник Симић.

Предсједник Удружења жена „Дервента“ Јованка Поповић је рекла да  је циљ манифестације да се представи све што су чланице израдиле ,а чија продаја значи и економско оснаживање жена.

„Кроз све наше пројекте и радионице настојимо да се дружимо и подижемо свијест о важности жена у друштву. Такође, важно је да се друже и жене различитих етничких група,а то смо доказали кроз сарадњу са удружењима жена из Которског, Лијешћа,Јелаха и Добоја,а на овај начин шаљемо и поруку да је важно очувати мир и сигурност“, рекла је Поповићева.

У оквиру манифестације одржан је и округли сто на тему „Улога жене у изградњи мира и помирења“ на којем су учествовале представнице женских институција и организација. Закључено је да треба наставити са афирмацијом жене као незаобилазног фактора у јачању мира и сигурности те да женске организације ,које су учествовале у пројекту , наставе са промовисањем улоге жене у изградњи мира и помирења укључујући и друге женске организације у ове активности , поготово  из сеоских средина.

У програму су учествовали и Српски књижевни клуб“ Вихор“ из Дервенте и Драмски студио  који је извео драмолету  под називом „Живјети заједно“.