Корисници „Будућности“ обиљежили Дан бијелог штапа

Oct 16 2018

ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента  и Међуопштинска организација слијепих и слабовидих лица Дервента организовали су јуче Дан отворених  врата поводом  70 година постојања  установе „Будућност“ и  15. октобра-Дана Бијелог штапа.

Овом приликом су „Будућност“ посјетили  представници  Општине Дервента, Центра за социјални рад, полазници вртића „Трол“ са својим васпитачима и директором установе, те ученици основних школа „Никола Тесла“ и „19.април“ и Средњошколског центра „Михајло Пупин“. Малишани  су својим другарима из „Будућности“  донијели  слаткише у знак пажње  и са њима  се почастили приликом  заједничког дружења.

Посјетиоци су имали прилику да се упознају са наставним средствима  и методама рада  које користе ученици са оштећеним видом у васпитно-образовном процесу, са Брајевим писмом и  тифлотехничким помагалима. Путем радионица приближено им је како лица оштећеног вида функционишу у свакодневном животу и  на који начин усвајају наставни план и програм током свог школовања.

Иначе, 15. октобар  се од 1964. године  обиљежава  као Дан бијелог штапа ,а прогласио га је тадашњи амерички  предсједник  Линдон Џонсон. Бијели штап симболизује помагало које слијепим и особама са оштећеним видом олакшава самостално кретање по познатом терену.