ЈУ Стручна и техничка школа додијељено највише општинско признање

Dan opštine 340
Aug 30 2019

Скупштина општине је ове године највише општинско признање  Великогоспојинску повељу са златним грбом додијелила Јавној установи Стручна и техничка школа Дервента. Признање  је додијељено због изузетног доприноса у области образовања и увођења нових технологија и техничких унапређења у образовни процес.

Повељу  су Бранки Јовић, директору школе, на свечаној сједници Скупштине општине која је одржана поводом 28.августа –Дана општине,уручили начелник општине Милорад Симић и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић.

„Почаствовани смо што је ове године највише општинско признање дошло на адресу Стручне и техничке школе јер то значи да је рад и труд ове установе препознала шира друштвена заједница,а ми годинама радимо на унапређењу образовног процеса у смислу увођења нових технологија и школовања кадрова потребних тржишту рада и наставићемо да и даље радимо на унапређењу наставног процеса“, рекла је Јовићева и  захвалила се  на додијељеној награди.

Стручна школа за радничка занимања почела је са васпитно образовним радом 16.11.1992. године са 380 ученика ,распоређених у 17 одјељења. Ученици су  се школовали у три струке и осам занимања, а наставу су изводила 23 професора у радној обавези. Школа је 2013.године промијенила назив у ЈУ Стручна и техничка школа.У овој установи се у посљедњих десет година образују ученици за четири струке: економија, право и трговина,пољопривреда и прерада хране ,угоститељство и туризам и машинство и обрада метала. Пољопривредна школа је укључена у ЕУ ВЕТ програм и донирана јој је опрема за извођење практичне наставе, у оквиру које ученици стичу знања и вјештине из производње расадног материјала и органске производње поврћа. Уз помоћ привредника општине и преко разних пројекта опремљене су радионице и набављена опрема за машинску струку тј.набављена је опрема за најсавременије облике заваривања и тренажери за симулацију рада на ЦНЦ машинама,а у плану је и набавка ЦНЦ машине чиме би опрема за машинску струку била у потпуности модернизована.

Ученици ,који се образују за куваре ,конобаре и туристичке техничаре су у протеклом периоду донијели школи мноштво награда и признања са разних такмичења. У будућем периоду планирана је  реализација значајних пројеката , уз подршку локалне заједнице која је и у протеклом периоду пружала значајну  подршку раду школе. Та добра сарадња бити и настављена,а приоритет школе је усмјеравање ове установе у правцу образовања дефицитарних кадрова који су потребни привредним субјектима на подручју општине

У школској 2018/19.години у школи је било запослено 59 радника  од чега 43 наставника и 16 ваннаставног особља, а наставу  је похађало 470 ученика.