Једна од успјешнијих година „ВИХОР-а“

VIHORAŠI,jpg
Jan 15 2019

Српски књижевни клуб „Вихор“ Дервента успио је да у 2018. реализује све планиране активности, оствари запажено учешће на међународним књижевним конкурсима и манифестацијама,  да одржи и унаприједи  издавачку дјелатност. 

 Предсједник Клуба Ненад Симић истиче да су Међународни илиндански пјеснички сусрети „Прљача“ постали више од манифестације и веома репрезентативни догађај на који се радо долази и о којем се у ширем региону прича. „Успостављена пријатељства и контакти на сусретима пјесника у Дервенти трају нераскидиво и улазе већ у  18. годину постојања. То је наш заједнички допринос развоју културе нашег града, промоцији Дервенте, али и градњи мостова међу људима ширег региона“, истиче Симић. Он додаје да су током свих претходних година имали материјалну помоћ и разумијевање начелника Милорада Симића,  пријатеља из привредног живота али и бројних појединица.

 Предсједник Управног одбора „Вихора“ Милорад Ђурђевић истиче да је одржано низ манифестација у организацији Клуба и да су биле веома посјећене. „Организовали смо поетско вече „ Дан Милована Бјелошевића Белог“, поводом обиљежавања 26 година од  његовог страдања и књижевно вече „ Вихорово стиховање“ , окупило је представнике клубова пјесника и књижевника из Бијељине, Шамца, Добоја и Дервенте“, истиче Ђурђевић, и додаје да су 17. Илиндански пјеснички сусрети „Прљача 2018“ одржани 4. и 5. августа.

 Славко Покрајац из Дервенте добитник је награде  пјесничких сусрета “Своме роду од Косова до данас” који се на Вучијаку код Прњавора одржавају уочи Видовдана у организацији Српског књижевног клуба“Таласи” из Прњавора.

 На конкурсу „Сузе Козаре“ у организацији Удружења српских књижевника у Словенији и Народне библиотеке Градишка, треће мјесто освојио је Милорад Мишо Ђурђевић за пјесму  „Прозор наш је отворен и небу је мио“.

 Вера Ратковац Коропкин освојила је друго мјесто на конкурсу „Златно перо“ у Љубљани.

 Ненад Симић добитник је Повеље „Златни медаљон“ Умјетничког клуба „Лахор“Пожаревац и „Повеље са златном значком“ Удружења српских књижевника у Словенији.

 Делегација  „Вихор-а“ присуствовала је у Сомбору манифестацији „Матица-дијаспора“ на којој је обиљежено и десет година постојања сомборског Завичајног удружења Срба „Коријени“.

 „Вихораши“ су учествовали и на манифестацијама – сусретима на Озрену, у Теслићу, Добоју, Модричи, Пелагићеву, Бањој Луци, Прњавору, Шамцу, Бијељини, Шиду, Новом Саду, Београду, Инђији…

 У издању „Вихора-а“ свјетлост дана угледале су књиге: „Моје причице и записи“ Савка Пећића,  поводом 50 година његовог пјесничког, књижевног, новинарског и културног стваралаштва, затим сликовнице „Цврчак“ и „Лав“ Милорада Ђурђевића.

 Штампан је заједнички зборник „Илинданско пјесничко саборовање“ и „Дервента ме у загрљај зове“, прва збирка поезије Таненка Марића.

 „Вихораши“ су заступљени у десетинама заједничих  зборника које издају клубови из РС, БиХ и региона.