Награђени најљепши ћирилични рукописи

ćirilični rukopisi
May 24 2021

Српско просвјетно и културно друштво /СПKД/ “Просвјета” из Дервенте организовало је  протекле суботе додјелу повеља и награда за побједнике конкурса за најљепши ћирилични рукопис за ову годину. Друштво расписује конкурс  већ неколико година и број пристиглих радова се сваке године повећава. Ове године су пристигла 94 рада из читаве Републике Српске. У удружењу кажу да су задовољни одзивом и да није било лако одабрати десет најбољих.

Далибор Ђекић, предсједник дервентске “Просвјете” истакао је да избор најљепших ћириличних рукописа има за циљ очување овог писма те да је чирилично писмо аорта српског идентитета .

„Сви трагови културе и духовности нашег народа су записани чирилицом . Један од циљева „Просвјете“је да представимо континуитет и значај чирилице  за идентитет српског језика, српске књижевности, културе, духовности, писма и писмености.Ове године комисија је оцјењивала првенствено визуелни изглед  радова,док ће се сљедеће године радови вредновати нешто другачије“, истакао је свештеник Ђекић.

Прву награду освојили су Биљана Kатанић из Горњих Церана, Александра Јеремић из Модриче и Марина Пајкановић из Бањалуке.

Друго мјесто припало је Луки Цвијићу из Бањалуке, Марији Јефтић из Мишковаца, те
Нађи и Софији Kовачевић из Власенице.

Трећи награду освјили су Сара Голић са Хан Пијеска, Марко Kалаба из Прњавора и Ленка Печеница Kовачевић из Власенице.

Комисију су чинили Јованка Миловановић, Зденко Бећаревић, Далиборка Малешевић и Вујадин Малешевић.