Исплаћени подстицаји пољопривредним произвођачима

PODSTICAJI U STOČARSTVU
Nov 28 2019

Из општинског буџета је у овој години исплаћено укупно 331.400 КМ за подстицај развоја пољопривреде и  села. Корисници подстицаја истичу да им је ово значајна подршка и мотив за развој и  ширење производње. Осим средстава за подршку пољопривредницима ,задругама и удружењима  издвојена су средства и за едукацију пољопривредних произвођача те за  суфинансирање  пројеката.

У  2019.години запримљено је укупно 312 захтјева за подстицаје и сви су испунили критеријуме за додјелу и позитивно су ријешени. Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривред и села стоји  да“ право на подстицајна средства и друге облике подршке у пољопривреди имају физичка и правна лица са пребивалиштем,односно сједиштем у Републици Српској која обављају пољопривредну производњу на територији Републике и која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава као комерцијална или као некомерцијална газдинства, као и други субјекти који су уписани у Регистар корисника подстицајних средстава“.

Од 312 позитивно ријешених захтјева највећи број,њих 288, се односио на подршку директној производњи ,дугорочном развоју, коришћењу средстава од накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта у својини РС. Директна производња, за коју је исплаћено око 287.600 КМ, обухвата подстицаје за приплодну стоку, производњу меса и млијека,формирање мини фарми , пчеларску производњу,директну подршку биљној производњи као и за производњу љековитог ,ароматичног, зачинског ,индустријског биља и хељде те производњу поврћа и цвијећа. У ову категорију спадају  и подстицаји за органску производњу. Највише подстицаја је издвојено за производњу млијека 125.940 КМ, за набавку приплодних јуница и музних грла 81.500 КМ, за производњу меса 31.520 КМ, за пчеларство 27.340 КМ, за поврће и цвијеће 16.587 КМ, за љековито, ароматично и индустријско биље и хељду 3.160 КМ,за органску производњу 1.560 КМ. За подршку подизању вишегодишњих засада исплаћено је око 10.000 КМ ,а за крчење и калцификацију односно промјену намјене пољопривредног земљишта  и закупа пољопривредног земљишта у својини РС  исплаћено 2.550 КМ.

На име суфинансирања пројеката у пољопривреди одобрена су 23 захтјева док је за едукацију произвођача и организацију изложби одобрен један захтјев и исплаћена средства у износу од 1.600 КМ.

У сарадњи са јединицом за координацију пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС  за реализацију пројекта развоја руралног пословања,а који се финансира из средстава Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) општина је учествовала са 29.170 КМ. До сада је реализовано пројеката у вриједности од 345.700 КМ,а они су се односили на набавку пољопривредне механизације,опреме за пчеларство, стеоних јуница и на производне пакете за сјетву корнишона.

Када је у питању испитивање земљишта анализирано је осам узорака за ратарску и три за воћарску производњу. Исплаћени подстицај за ову намјену износио је 460 КМ.Анализе земљишта се врше на Пољопривредном институту у Бањалуци, са којим општина има уговор. Надлежни истичу да испитивање земљишта значајно може утицати на веће сјетвене приносе и на смањену примјену агротехничких мјера те апелују на пољопривредне произвођаче да више користе ову врсту подстицаја која је значајан предуслов за развој производње и веће приносе.