Инжињеријски батаљон у касарни „Здравко Челар“ обиљежио Дан ОС БиХ

2-7
Nov 29 2018

Инжињеријски батаљон Оружаних снага БиХ ,који је стациониран у касарни „Здравко Челар“ у Дервенти ,обиљежио је јуче смотром јединице Дан Оружаних снага БиХ.

Оружане снаге БиХ су настале реформом одбрамбеног система и званично формиране 1.децембра 2005. године. Обраћајући се присутнима официр за цивилно-војну сарадњу у Инжињеријском батаљону ОС БиХ Мирослав Опачић је истакао да су ОС БиХ у протеклих 13 година својим професионалним и одговорним извршењем законом прописане мисије и задатака у земљи и иностранству, стекле повјерење институција власти  и цивилног становништва. „Успјешно су извршавале своје задатке из мисије у земљи и иностранству  са циљем промоције демократије, јачања стабилности у регији, успоставе и очување мира у свијету, помоћи цивилним структурама у одговорима на елементарне непогоде али у исто вријеме и одговорне да у надолазећем периоду буду још боље, организованије и ефикасније“, истакао је Опачић и додао да  активностима деминирања и инжињеријских радова на територији цијеле БиХ ОС БиХ на стварању сигурног окружења за становништво БиХ.

Инжињеријски батаљон је током године био ангажован на санацијама локалних путева, деминерским  радовима , на спречавању и отклањању посљедица поплава, чишћењу корита ријека , чишћењу сњежних наноса, премошћавању  ријечних корита.

„Инжињеријски  батаљон  у току године ради на отприлике неких десетак цивилних локација и 15-так војних. Ове године то није био случај зато што је ово била изборна година па у периоду од два мјесеца нисмо изводили радове. До сад смо били ангажовани у седам општина редовно по неком плану који имамо у току године,а поред тога имали смо и ванредна ангажовања у Босанском Грахову , Козарској Дубици, Броду ,Бихаћу. У седам општина , гдје смо редовно ангажовани ,реконструисали смо 90 км  локалних путева  и очистили 11,5 км ријечних корита и канала као превенцију поплавама“, рекао је командант Владимир  Латиновић и додао да је година протекла без већих изазова те да је задовољан радом и дјеловањем батаљона.

Обиљежавању Дана ОС БиХ присуствовао је и замјеник начелника општине Синиша Јефтић .

У оквиру обиљежавања  Дана ОС БиХ , у касарни је у уторак одржан и Дан отворених врата. Касарну је током дана посјетило преко 300 грађана и ученика Дервенте и околних мјеста који су на лицу мјеста могли да разгледају оружје, чамце за спашавање,али и да виде како изгледа потрага за минама са дресираним псима трагачима. У овој манифестацији учествовали су и припадници  Деминерског батаљона и Полицијске станице Дервента.