Храм у Српској вароши свечано прославио Спасовдан

IMG_2063 СПасовдан
Jun 11 2021

Храм у Српској вароши прославио је Спасовдан уз присуство великог броја вјерника и грађана. Прослава  је почела јутарњом литургијом,а завршена вечерњим богослужењем и концертом етно групе „Траг“.

Стара црква у Српској вароши је срушена на Спасовдан 1992.године за вријеме ратних дејстава .На истом мјесту је саграђен нови храм и освештан прошле године.

Присутним грађанима на платоу испред цркве обратио се јереј Љубиша Новић. У свом обраћању осврнуо се на историју храма наглашавајући да се ове године навршава 170 година од почетка изградње старе цркве ,која је рађена од 1851.до 1855.године. Захвалио се свима који су помогли подизање данашњег храма као и градоначелнику Милораду Симићу који је уједно био и генерални покровитељ прославе Спасовдана.

„Данас смо се окупили да прије свега прославимо празник  Вазнесења  Господњег. Овај храм је 1992.године порушен на тај празник и данас је наше задовољство веће јер смо успјели да нешто изградимо и направимо ,да поставимо темеље храма ,а самим тим и да направимо једну лијепу манифестацију и лијепу причу о цркви ,која је сада посвећене празнику  Благовијести,да сабирамо народ и да наша црква прије свега буде  мјесто окупљања свих оних  Дервенћана  којима је значила у њиховим животима и нама у историји и да то пренесемо на наше млађе нараштаје .Ми вечерас имамо прилику да се боримо за неке нове традиције и неке нове године за убудуће ,како би се наши потомци сјећали нас као утемељивача и оних који су нешто направили и остварили“, рекао је јереј Новић и изразио наду да ће се ова традиција наставити и наредних година уз нама драге госте.

Широком лепезом традиционалних српских и пјесама других православних народа ,свечаност је својим наступом увеличала етно група „Траг“ из Лакташа. Група постоји 18 година и одржали су преко 600 концерата у земљи и иностранству, а како су рекли ,ово им је први наступ у посљедних годину и по дана. Рецитацијом се представио дјечак Милош Давидовић. Кум овогодишње прославе био је Драго Наградић.