Градоначелник Симић дао пуну подршку пројекту гасификације у Српској

videokonferencija,jpg
May 12 2021

Градоначелник Дервенте Милорад Симић данас је  присуствовао  видеоконференцији, којује у Москви  организовао замјеник генералног директора за прераду и пласман компаније „Зарубежњефт“ Игор Шелкунов  са сарадницима , а у вези  процеса гасификације Дервенте и Добоја.Конференцији је присуствовао и директор Рафинерије нафте у Броду Анатолиј  Караљус и представници „Оптима групе“

Шелкунов је учеснике конференције упознао са плановима ове компаније на реализацији пројеката гасификације насељених мјеста ,односно са процесом изградње дистрибутивне мреже за гас као и са пројектом допремања компримованог гаса до заинтересованих потрошаћа у појединим локалним заједницама из Рафинерије нафте у Броду.

„Све наше активности су усклађене са руководством Републике Српске и са г-дином Додиком. Ми посједујемо све потребне дозволе. Заинтересовани смо да се бавимо гасификацијом коначних потрошача ,без обзира да ли су то објекти у локалној заједници,да ли су то домаћинства или насељена мјеста. У овој првој фази смо се договорили да идемо на испоруку гаса за мање локалне заједнице“, рекао је Шелкунов.

Градоначелник Симић се обратио учесницима конференције и изразио задовољство што је град Дервента прихватио учешће у пројекту гасификације.

„Задовољство ми је да сам један о начелника мање локалне заједнице ,који је препознао ваљаност овог пројекта .Са руководством Рафинерије нафте потрошили смо поприлично времена у разговору о овом пројекту. Ово је изазовно, ово је добро јер некакве велике гасоводе ћемо сигурно морати сачекати да будемо дио те приче,а ово сам схватио као пилот пројекат и понудио сам се са својим скромним знањем, али са пуно љубави да формирамо одређене тимове . Ипак струка мора рећи своје мишљење. У почетку смо и договорили да то буде пилот прича и да тим плином утоплимо двије средње школе ,једну основну школу и Дом здравља.Имао сам прилику да посјетим Рафинерију и да будем на мјесту гдје ће гас прећи из Хрватске. Овдје су ми спочитавали  зашто радим пројекте и купујем гас из Хрватске.Ја сам схватио да је то руски гас. Ово је за мене прилично храбар искорак .Имаћемо велику подршку грађана,са којима сам већ разговарао. Имам пуно разлога да од својих сарадника које сам именовао у двије комисије  тражим да , заједно са господом из „Оптима групе“ и руководством  рафинерије раде на овом пројекту, брзином којом то дозвољавају прописи. Важно ми је било и да смо добили подршку г-дина Додика да кренемо у овај пројекат“, рекао је градоначелник Симић.

Г-дин Шелкунов се захвалио градоначелнику Симићу за учешће у пројекту и нагласио да аутономна гасификација појединих објеката у локалним заједницама не захтијева неке посебне дозволе  те да они  већ посједују  потребне дозволе. „О гасификацији насељених мјеста се разговарало са руководством Републике Српске и то је један сложенији пројекат  и ту треба још доста активности које се морају обавити да би се кренуло у реализацију пројекта. Потребно је урадити пројекат, усагласити са руководством Републике Српске , расписати тендер ,добити концесију и на крају потребне дозволе. Ми смо спремни ,уз вашу помоћ, финансирати  израду тих пројеката и све активности али ће нам требати помоћ ваших стручњака у изради тих пројеката“, рекао је Шелкунов.

„Драго ми је да сам дио ове приче ево већ годину дана и да сада има резултата. Добио сам и писмо намјере из града Мићуринска у Русији, у којем желе братимљење са Дервентом. Само док прође ова пандемије то ћемо реализовати и радујем се да  посјетим највећи музеј посвећен Мићурину и том граду“, поручио је градоначелник Симић на крају свог обраћања.

Градоначелник Симић је добио и позив да почетком јуна присуствује свечаности пуштања гаса у Рафинерији нафте у Броду којој ће ,према најави Шелкунова , присуствовати  и руководство Републике Српске.

На конференцији је учествовао и замјеник градоначелника Добоја ,који је у име градоначелника, дао пуну подршку овим пројектима и учешћу града Добоја  у њима.