Генерални конзул Хрватске у Бањалуци разговарао са руководством општине

prijem kod načelnika 013
Jun 18 2020

Генерални  конзул  Републике  Хрватске у Бањалуци  Зоран Пиличић боравио је у посјети Дервенти и разговарао са начелником општине Милорадом Симићем и предсједником Скупштине општине Маријаном Кљајићем о  различитим темама,од економије, визије развоја општине, статусу ,животу, раду  и повратку Хрвата на подручју општине.

Конзул  Пиличић је најавио да ће од јесени у Дервенти  почети конзуларни дани. „Од јесени ћемо кренути са конзуларним данима у Дервенти. Дервента то заслужује са аспекта Хрвата који овдје живе и свих осталих којима требају конзуларне услуге. На овај начин желимо  олакшати свакодневни живот  и да људи одавде не морају одлазити у Бањалуку“,рекао је Пиличић након састанка. Нагласио је да је са руководством општине разговарао  и о рјешавању потешкоћа везаних за повратак Хрвата  јер су повратак и обнављање кућа чест проблем са којим се сусретао приликом разговора са повратницима.

„Реализација програма обнове не зависи од локалних челника и општинске власти немају пуно утицаја на такве међудржавне програме. На овом нивоу ипак можемо разговарати о инфраструктури у повратничким насељима  и колико сам видио постоји воља да се ,у складу са могућности, ти проблеми рјешавају“, истакао је Пиличић .                                                                                Он је додао  да положај Хрвата у Српској и БиХ може да буде бољи те да на подручју општине нема међунационалних ексцеса, да нема проблема у вези безбједности  и да је то веома  охрабрујуће. „Постоји добра воља да се превазиђу проблеми који постоје и ријеше питања оних који желе да се врате и живе овдје.У наредном периоду ћемо видјети како и Хрвати из Хрватске да улажу на ова подручја“,рекао је Пиличић.

Начелник Симић је истакао да је разговор протекао у пријатној атмосфери и да се разговарало о много тема. Представио је привредни амбијент Дервенте  и истакао да Дервента има шта да понуди страним инвеститорима те да  је погодно поднебље за економски раст.

„Част ми је што смо угостили конзула и што је разговор текао у пријатној и пријатељској атмосфери. Мој суд је да проблема има много али ако смо фокусирани  на њихово рјешавање , то је одмах један проблем мање .Ако има нека велика тековина и ако се може приписати мени и мојим сарадницима ,онда је то висок ниво толеранције. То је основ за живот с обзиром на нека протекла времена ,на томе се треба радити. Када се покаже својим примјером, онда се то код људи добро прими“,рекао је Симић.

Начелник је констатовао да држава не прати финансијски реализацију програма повратка и да је тужно да неко чека десет  и више година на повратак те да се сви заједно морамо да  потрудимо да то убрзамо. Додао је да економија основ и да велики број Хрвата са ових простора има фирме у Загребу те да је пожељно да инвестирају у Дервенту.

И предсједник Кљајић је истакао да су највећи проблем дугачке процедуре за повратак избјеглих и расељених али да је за то крив државни програм на који се  може утицати само учесталим  инсистирањем и сугестијама  према Министарству за избјегла и расељена лица на нивоу БиХ.

Састанку су присуствовали и Фрањић Анто,конзул савјетник, начелници Одјељења за просторно уређење и привреду и друштвене дјелатности Љубица Бећаревић и Славен Пашалић те директор предузећа „Санино“ Радован Пазуревић.