Двадесет и девет година од страдања Срба на Чардаку

čardak
May 12 2021

На мали Вакрс ,у недјељу  је на Чардаку обиљежено 29 година од страдања Срба, када су 1992.године припадници паравојних хрватско-муслиманских снага  и ХВО-а убили 37 цивила на кућном прагу, док су многи међу њима одведени у логоре и свирепо мучени.

Остоја Шарчевић је провео два мјесеца у логору у Дервенти, у складишту Рабић.Поломљене кости и психичко малтретирање су оставили трага на његово здравље.

„26.априла , недјеља, на Ускрс су нас опколили са свих страна и нисмо имали друго или да изгинемо или да се предамо.Ми ,који смо се предали , преживјели смо али смо били у логору ,а који се нису предали су убијени“, рекао је Шарчевић, који је успио да побјегне из логора приликом копања ровова.

Предсједник Удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић је истакао да је потребно да се ујединимо и сви трагамо за злочинцима који су починили злочин над недужним српским становништвом.

„Видимо да читаве породице ,које су  у побијене у својој кући као породица Лазаревић, отац, мајка и син, породица Живковић,отац ,мајка и син, породица Зорић, муж и жена, породица Ћудић, муж и жена,нико не спомиње .Могу вама рећи да на ред долази Томасово брдо гдје је убијено осам ратних заробљеника ,који су копали ровове,а њих седам је тешко рањено.Ми припремамо логораше да иду да свједоче“, рекао је Кнежевић.

Градоначелник Симић је истакао да је потребно мало више праштати ,а мало мање заборављати. Подсјетио је да је у знак сјећања на погинуле становнике Чардака изграђен спомен комплекс са црквом Св. Апостола Томе.

„Прошло је 29 година од немилих догађаја.Ти људи, који су страдали ,су само мислили да требају да чувају своје куће.Никог нису дирали.Данас смо овдје на једном стратишзу гдје су на тако нехуман начин била схрањена тијела убијених“, рекао је градоначелник и истакао да је потребно његовати сјећање на страдале Србе. Он је подсјетио да  је 608 бораца из Дервенте страдало за слободу Дервенте и Републике Српске.

Славиша Ђураш, чији је отац Благоје убијен у бившем Дому војске, каже да су у задње двије године престала суђења нешто због короне ,нешто због нерада тужилаштава.“Тако улазимо у тридесету годину од страдања Срба и долазимо у ситуацију да ће већина свједока умријети.Проблем је што су одређене институције заказале“,рекао је Ђураш.