Дервентским пољопривредницима испоручена механизација

IMG_20190322_141238
Mar 29 2019

Општина  Дервента ,Пољопривредна задруга „ Агропосавина Фарм“,Удружење пољопривредних произвођача „Фарма“ из Велике Сочанице и Удружења пчелара „Златна пчела“ и „Липа“ потписали су споразум са Министарством пољопривреде,шумарства и  водопривреде Републике Српске односно  Јединицом за координацију пољопривредних пројеката о суфинансирању набавке пољопривредне механизације  и опреме за пчеларе у оквиру  ИФАД  пројекта.

Пољопривредницима из Удружења „Фарма“ већ је испоручен дио опреме док ће преостали дио ,како кажу надлежни из Министарства,бити испоручен до краја мјесеца. Укупна вриједност ове опреме је око педесет хиљада марака.

„Произвођачима из Удружења „Фарма“ испоручена је пољопривредна  механизација док је „Агропосавина Фарм“ добила мотокултиватор са већом фрезом. Уједно је започела и  испорука опреме пчеларима“,истакла је Слађана Перић Товирац,стручни сарадник јединице за координацију пројеката .Она је нагласила да ће кроз овај пројекат бити набављена и 41 стеона јуница за 21-ог  пољопривредника у Дервенти.

Предсједник Удружења „Фарма“ Горан Тадић је рекао да ће механизација бити распоређена за 12 пољопривредника. „Кроз пројекат је обезбијеђено 70 одсто средстава , наше учешће је 20 одсто ,а остало општине. Наши  чланови су прије двије године аплицирали за сјетвоспремач,два плуга, растресач траве,купилицу траве,двије прскалице ,сијачице за пшеницу и кукуруз и косачицу“.  Удружење преузима све обавезе и одговорности  које се тичу власништва ,одржавања,осигурања  и управљања опремом. Такође, Удружење је обавезно, да по захтјеву Министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде РС, Ресора за савјетодавство  доставља податке Ресору о стању и коришћењу опреме у захтијеваном временском периоду.