Дервентски ватрогасци прославили крсну славу

IMG_0300
Aug 02 2019

Територијална ватрогасна јединица Дервента прославила је јуче своју крсну славу ,Светог пророка Илију. Славски обред служило је свештенство православне Црквене општине Дервента.

Дервентски ватрогасци су задовољни својим радом између двије славе и истичу да су увијек на располагању грађанима у свим непогодама које их задесе те да су успјешно обављали све задатке у протеклом периоду.Од почетка године су имали 140 интервенција ,од чега највише гашење пожара на отвореном простору,  пружали су помоћ и и током невремена и саобраћајних незгода,а да при том нису имали повријеђених или настрадалих ватрогасаца ,што говори о њиховој доброј обучености и опремљности. Набављена је и нова опрема  тако да су сви ватрогасци добили радне униформе ,а у процедури је и набавка ватрогасног возила ауто-цистерне  као и мањих возила за потребе ове јединице. Подсјећају да је током прошле године обновљен њихов возни парк.                                         Истичу да се радују изградњи  новог објекта . Одлуком Скупштине општине би,за потребе ватрогасне јединице , требао да се изгради  нови ватрогасни дом ,полигон за обуку и метеоролошка станица  која би се налазила у овом комплексу у Мотајичкој улици. Изградњом овог комплекса ће рад дервентским ватрогасцима бити у великој мјери олакшан.

„У току је избор пројектанта ,а претходно је прибављена сва потребна документација .Објекат који тренутно користимо не задовољава потребе за безбједан и функционалан рад ватрогасаца,а након 70 година први пут имамо прилику да добијемо нови и савремени ватрогасни објекат који ће задовољити све потребе професионалне ватрогасне јединице“, рекао је Славен Пијетловић, старјешина ватрогасне јединице. Објекат дома ће имати површину од 2.200 квадратних метара и гаражу за десет возила.“У објекту ће бити и канцеларије и сала за састанке Штаба за ванредне ситуације, а комплекс ће чинити и полигон за обуку те метеоролошка станица. Осим тога ће у Мотајичкој улици ,гдје ће се налазити комплекс, бити изграђен пут на двије стране односно да ватрогасци имају улаз/излаз и на улицу Марије Бурсаћ и на Жељезничку“,додао је Пијетловић и изразио наду да ће све бити завршено до октобра идуће године.

Ватрогаство има дугу традицију у Дервенти , чему у прилог говори и чињеница да Ватрогасна јединица постоји 121 годину.Данас она броји 13 ватрогасаца ,укључујући и старјешину.

Прослави славе присуствовао је начелник општине Милорад Симић,народни посланик Игор Жунић,представници Полицијске станице Дервента,Оружаних снага БиХ, општинских јавних установа ,начелници одјељења у локалној управи и други гости.