Дервента на корак од статуса града

DCIM100MEDIADJI_0011.JPG
Jan 21 2021

На дневном реду Народне скупштине Републике Српске ,која је заказана за 9.фебруар, наћи ће се и Приједлог закона о  Граду Дервента као и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о територијалној  организацији Републике Српске. Биће то посљедњи  корак ка добијању статуса града. Дервента ће тако бити девети град у Републици Српској.

Дервента је 2019.године званично покренула поступак за додјелу статуса града .Нацрт закона о Граду Дервента прво је усвојила Влада,а потом и Народна скупштина РС.

Чланом 10.Закона о локалној самоуправи прописано је да се град може успоставити на урбаном подручју које чини јединствену географску, социјалну ,економску ,историјску и територијалну цјелину са одговарајућим нивоом развоја  и да испуњава два услова тј.да има више од 50 хиљада становника и да у посљедње три године има статус развијене општине на основу одлуке о утврђивању степена развијености јединица локалне самоуправе . Изузетно, општина која има стопу незапослености изнад републичког просјека ,статус града може добити  без обзира на број становника.

Према наведеном Општина Дервента је испунила законом предвиђене услове за стицање статуса града и то јер је континуирано од 2012.године имала стутус развијене општине и јер је стопа радно способног становништва у општини је изнад републичког просјека. Према подацима  Републичког  завода за статистику , у  2018.години стопа запослености  у општини Дервента је била 41,7 посто док се у РС кретала око 34,6 посто.

Руководство општине истиче да је Дервента заслужила статус града због свог континуираног развоја, од тешког разарања у посљедњем рату ,достигла је степен развијене општине и то јој даје за право да добије статус града.

„Ако се не догоди ништа осим промјене назива органа,онда нисмо ништа постигли. Очекујем да многе институције примакнемо грађанима, да буду доступније да би грађани лакше ,брже и јефтиније завршили послове  које у тим институцијама имају. Такође ,очекујемо да нам се отворе нове могућности  кандидовања пројеката код многих инвеститора ,првенствено у области инфраструктуре,надамо се и лакшој комуникацији са инвеститорима у области привреде али и лакшем приступу фондовима ЕУи међународним организацијама“, рекао је начелник Симић истичући да не крије жељу да Дервента у наредном периоду постане и регионални центар .

„У просторном плану Републике Српске Дервента има статус субрегије.То је језгро да можемо разговарати ,али и географска чињеница  да  уз Брод, Модричу и Вукосавље буде регионални центар  Посавине“, истакао је Симић те нагласио да Дервента заправо  враћа статус града који је већ имала у историји.