Дервента ће и ове године бити домаћин дјеци са Космета

Djeca sa Kosova,jpg
Jan 17 2019

Општина Дервента је прихватила позив Одбора за помоћ Косову и Метохији  да и ове године  учествује у пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ . Општина  је већ двије године учествовала у овом пројекту , у оквиру којег је у Дервенти  боравило  око стотину ученика са Косова и Метохије и  њихових осам наставника. Том приликом су се братимиле дервентске основне  школе „19.април“ и  „Никола Тесла“ са косовским основним школама „Доситеј Обрадовић“ из Партеша и „Вук Караџић“ из Шилова.

Ове године пројекат се проводи по осми пут ,уз логистичку подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске ,Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије и српских општина на Косову и Метохији  а уз благослов Његове Светости патријарха српског  г.Иринеја. У допису Одбора  за помоћ Косову и Метохији  стоји: „Као и протеклих година , вјерујемо да би основне школе  и многе породице у вашој општини примиле српску дјецу са Космета и на тај начин спојиле дјецу и братски народ Косова и Метохије са Републиком Српском. Овакав гест био би један од најхуманијих  облика помоћи српском народу Космета у овим тешким временима,да пружимо српској дјеци  слободу коју немају. Напомињемо да велики број дјеце са Космета  од свог рођења није имао ни дан слободе  који имају њихови вршњаци у Републици Српској. Ове 2019. године пажњу смо посветили најбољим ученицима као награду за њихов труд и да им поклонимо седам дана слободе у Републици Српској, јер је многима безбједност свакодневно угрожена“.

У протеклих седам година  је преко 3.500 дјеце и око 300 просвјетних радника са Космета  гостовало у Републици  Српској и сваке године  је за њих био организован пријем код Предсједника Републике Српске. Дјеца  ће у Републици Српској боравити у периоду од 16. до 23. јуна,а у Дервенти би требало да борави око 50 малишана , узраста 10 до 15 година . Организацију  и боравак дјеце са Космета свака локална заједница ,породица и основне школе организују према својим могућностима.

Крајем прошле године завршена је хуманитарна акција за помоћ у лијечењу 122 тешко болесне дјеце и младих са посебним потребама  са сјевера Косова и Метохије  у којој је учествовала општина Дервента и донирала средства.

По ријечима Милорада Арлова, предсједника Одбора за помоћ  Косову и Метохији до сада је шест општина потврдило учешће у пројекту у овој години .