Дервенћани свечано дочекали православну Нову годину

pravoslavna NG
Jan 15 2020

Велики број Дервенћана окупио се и ове године на Тргу православља,испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице,како  би уз музику  и  кувано вино дочекали православну Нову годину. Жеље свих су исте- да ова година буде боља и да их служи здравље. Традиционално и ове године је у поноћ небо над Дервентом обасјао ватромет.

У Саборном храму је прије поноћи служена молитва ,а  тачно у поноћ је присутне грађане поздравио начелник општине Милорад Симић и упутио честитку  свим Дервенћанима православне вјероисповијести али и православним људима диљем свијета. „ Срећна православна Нова година ,а мојим Дервенћанима нека је срећна и међународна Нова година. У Републици Српској се ово обиљежава из године у годину све боље и у све већој мјери. Истина,ако неко замијени тезе и помисли да је ово на нечију штету,апсолутно није. Ово је један диван обичај  и драго ми је да из године у годину имамо све већи број посјетилаца. Драгим људима желим свако добро,пуно здравља, среће,љубави и да ту љубав дијелимо једни са другима.Заједно ћемо бити богатији и срећнији“, рекао је начелник Симић.

Дервенћане су у новогодишњој ноћи  забављали  Иван Кукољ  и Раде Јоровић који су свима ,који славе православну Нову годину по јулијанском календару ,пожељели пуно среће и здравља.

„Ово је предивно вече, ја волим овај град и на неки начин сам каријеру и почео овдје. Ово је данас један лијеп град и драго ми је да су људи,који воде овај град, мени дали ово задовољство да вечерас будем овдје“,рекао је Кукољ.

Предсједник Општинског одбора Српског просвјетно-културног друштва „Просвјета“ протојереј-ставрофор  Драган Каиновић  је истакао да се ради о лијепој традицији дочека православне Нове године.

„Већ петнаестак година организујемо дочек православне Нове године. Одзив је оно што је врло важно ,интересовање грађана  је велико и то треба наставити из више разлога-да се дружимо ,да се окупљамо ,да се видимо и комуницирамо .Нестало је данас живе ријечи. Ово је прилика да се сретнемо са комшијама,пријатељима и познаницима које можда и не виђамо у току године“, рекао је Каиновић, и упутио честитку .“ Оно што би човјек сам себи пожелио  то бих и ја пожелио свим људима добре воље,а то је прије свега мир, мир у души, породици, комшилуку и мир у држави. Поред тога бих пожелио хришћанску љубав,да се волимо и да имамо разумијевања једни за друге“.    Покровитељ дочека Нове године био је начелник општине,а организатор Општински одбор Српског  просвјетно-културног друштва „Просвјета“.