Делегација Дервенте присуствовала обиљежавању Дана општине Велика Кладуша

DSC_0207
Feb 24 2020

Поводом Дана општине Велика Кладуша, делегација општине Дервента предвођена начелником Милорадом Симићем присуствовала је у суботу свечаној сједници општинског вијећа Велике Кладуше. Наведеној свечаности присуствовало је око 50 начелника и градоначелника из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Сјеверне Македоније. Једна од важних тема овог скупа било је представљање пројекта дугорочног развоја пољопривреде путем ЕУ фондова односно  дугорочни пројекат плантажне садње кестена. Иницијативу  за имплементацију овог пројекта  покренуо је начелник Велике Кладуше  Фикрет Абдић који је у свом обраћању истакао да је спреман с овим пројектом односно садњом кестена кренути у нови производни циклус који ће донијети добробит не само општини Велика Кладуша него и свим  општинама и градовима који су исказали спремност да се укључе у плантажни узгој кестена, међу којима је и Дервента.

Овом приликом присутним начелницима и градоначелницима  уручен је Меморандум о сарадњи градова и општина из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Сјеверне Македоније на плантажном узгоју питомог кестена и преради плодова кестена.  

Презентовани пројекат је,осим узгоја кестена, усмјерен и на развој савремене расадничке производње у складу са закључцима задњих научних европских конгреса о питомом кестену, на којима је закључено да Европа треба реализирати властиту плантажну производњу питомог кестена на минимално 20.000 хектара. Овај пројекат представља заокружен технолошки процес, од производње садног материјала отпорног на штетнике и болести, властитих технолошких рјешења плантажне производње, до прераде плодова кестена у врло широк асортиман производа на бази кестена.

У наредном периоду планирано је одржавање низа састанака и договора учесника пројекта у циљу почетка његове реализације,а први корак  биће набавка квалитетног садног материјала али и едукација менаџера који ће водити цијели пројекат.

У делегацији су били и замјеник начелника Синиша Јефтић, начелник Одјељења за општу управу Боривоје Голубовић и стручни сарадник за стратешка питања и планирање Драган Вуковић.