Центар „Будућност“ обиљежио Дан центра и крсну славу

centar-buducnost-cirilo-i-metodije
May 25 2020

Дан и крсну славу-Свету браћу  Ћирила и Методија, Центар  за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ ове године је обиљежио без ученика и корисника и без традиционалног културно-умјетничког програма али је уприличен скроман  славски обред .                                               Директор центра  Владан Поповић каже да су се  на овакво обиљежавање одлучили због тренутне епидемиолошке ситуације.„Искористио бих ову прилику да поздравим  све наше ученике, кориснике, њихове родитеље и зажелим им добро здравље и надам се да ћемо се ускоро видјети. Приводимо крају припреме за почетак рада дневног центра овдје,у зависности од епидемиолошке ситуације и мјера које требамо предузети , видјећемо када ћемо кренути са радом“,рекао је Поповић.

Центар „Будућност“ има 43 ученика у овој школској години и 20 корисника у дневном центру. Наредне школске године моћи ће се уписати по шест ученика у занимања модни кројач и физиотерапеут. Као и остале образовне установе у Републици Српској тако и  „Будућност“ проводи онлине наставу али је настава по много чему специфична у односу на наставу коју спроводе друге образовне установе.

„Захвалан сам нашим наставницима јер се на разне начине сналазе и покушавају приступити дјеци како би се одрадио тај дио градива који је неопходно одрадити  те да се пренесу она знања и  вјештине које могу  да се усвоје кроз онлине наставу“,рекао је Поповић  те нагласио да су претходни период искористили да започну радове на реновирању кухиње и трпезарије.

Свету браћу Ћирило и Методије као крсну славу прослављају многе образовне и културне установе. Браћа су познати  као словенски апостоли који су створили глагољицу као прво писмо Словена . У 9.вијеку ширили су  хришћанску вјеру и писменост,а преводом литургијских и библијских књига ударили су темеље словенској писмености  па Руси ,Украјинци, Бугари, Македонци, Словаци и Чеси  Дан светих Ћирила и Методија славе као Дан словенске писмености и културе.