„Будућност“ обиљежила 70 година рада и постојања

70 godina budućnosti
Sep 20 2018

 

Свечаном академијом у Центру за културу синоћ је  Јавна  установа Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ обиљежила 70 година постојања и рада. Центар је основан 1. маја 1947. године као  Дом слијепих , 1966. године је промијенио назив у Завод за слијепе и слабовиде „Будућност“, а од 2012. године носи данашњи назив. То је установа од посебног друштвеног интереса која се данас  бави  образовањем и радним оспособљавањем лица са вишеструким сметњама као и њиховом запошљавању  и укључивању у друштвене токове.

Од 1948.до 1995. Године  „Будућност“  је била установа састављена  од школе и радионица и тада су  били добро опремљени  савременим технолошким средствима ,кадровски повезани , постојале су добро развијене школске радионице ,а  њихови  ученици су освајали награде на спортским такмичењима широм свијета. У ратним разарањима су материјално и кадровски уништени и захваљујући  донацијама страних донатора и помоћи шире друштвене заједнице ,данас су установа  која својим радом може послужити као примјер .Данас је то једина установа оваквог типа у Републици Српској и овдје се школују дјеца из  свих крајева земље.

„Данас  смо опет установа која има основну и средњу школу , има разрађена занимања која нашим ученицима пружају могућност за даље запослење.У нашој школи смо успјели   да организујемо и одређене дефектолошке активности као што су корективна гимнастика  и развој психомоторике.Дио нашег програма је и обучавање ученика за коришћење асистативних технологија.  Ове  године смо  у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите покренули један нови пројекат-рани третман за слијепу и слабовиду дјецу са подручја читаве Републике Српске и  стручним радом смо обухватили  дјецу како у оквиру породице тако и у нашој установи како би што квалитетније ушла у образовни систем РС. Остаје нам још једна важна карика коју морамо повезати ,а то је период када ученици заврше школовање, период када им треба подршка за запослење“, рекао је у уводном обраћању Владан Поповић, директор „Будућности“ и на крају додао „Онај ко претендује да се зове „Будућност“ ,мора да зна како даље“.

Начелник општине Милорад  Симић је честитао јубилеј  руководству ,свим запосленима у Центру као и свим корисницима  нагласивши да је Дервента била препознатљива по овој установи и у бившој Југославији и изразио своју жељу за  покретањем рада заштитне радионице.“Волио  бих да направимо искорак и према заштитној радионици  и да размотримо могућности запошљавања ових лица. Локална заједница је увијек ишла у сусрет потребама ове установе па иако их директно не финансирамо,  помогли смо и оснивање Дневног центар и куповину једног комбија за превоз корисника од куће до установе. Хвала ресорним министарствима која поклањају довољно пажње  и бриге за ову дјецу“, рекао је начелник Симић.

Присутнима се обратила и Центру честитала јубилеј и Радмила Коцић Ћућић, помоћник министра просвјете и културе РС,која је истакла „да су протекле године у овој установи, године истинског рада и љубави која је уткана у све сфере и мислим да у томе лежи и разлог овако успјешног рада“ и додала да је Влада РС у овој години издвојила преко 3,1 милион марака за рад четири центра за дјецу са потешкоћама у развоју у РС.

Бранка Сладојевић , помоћник министра здравља и социјалне заштите РС,је честитајући седамдесет година успјешног рада истакла да је ово и успјех не само ресорних министарстава него и локалне заједнице.

„Дјеца са сметњама у развоју могу да успију у свему као и друга дјеца   ако имају вољу ,самопоуздање  и подршку шире заједнице.“,рекла је Сладојевићева и  истакла да је Влада РС пружила још једну подршку овој популацији  тако што је увела право на личну инвалиднину за дјецу са сметњама у развоју.

Поводом јубилеја уручене  су повеље Министарству здравља и социјалне заштите РС,Министарству просвјете и културе  РС,Републичком  Педагошком заводу, Савезу слијепих РС, Општини Дервента, начелнику Милораду Симићу, МОСС-у Дервента, предузећу „Амика“ Дервента,Драгану Богданићу, и Бранки Сладојевић .Уручене су и захвалнице бившим и садашњим радницима ове установе.

Прослави јубилеја присуствовали су и Бранко Сузић ,предсједник Савеза слијепих РС, Дијана Пешић, просвјетни савјетник у Педагошком заводу РС, народни посланици  Весна Јунгић  и Игор Жунић, делегат у Вијећу народа Милан Ђукић , представници јавног и  културног живота општине и свештенство.